Despre copiii din Grecia antică

La naşterea unui băiat era obiceiul să se atârne la uşa dinspre stradă o ramură de măslin, iar la naşterea unei fetiţe, o coroană cu panglici de lână. După câteva zile de la naştere avea loc ceremonia de purificare [atât naşterea cât şi moartea erau considerate de greci ca fiind momente impure, evenimente care „pângăresc”] atunci când în mod simbolic noul născut era „prezentat” flăcării focului din cămin. Apoi tatăl îl lua în braţe – semn că îl recunoştea ca fiul său legitim. După care, toţi membrii familiei îi aduceau noului născut un dar.

Dacă tatăl nu-l recunoştea, sau dacă familia nu avea mijloace să-l crească, copilul era părăsit într-un loc public, lăsat cui voia să-l ia; şi de obicei se găsea cine să-l ia şi să-l crească; dacă nu de altceva, cel puţin ca să-l vândă mai târziu ca sclav. Dacă nu se găsea nimeni să-l ia, îl lua statul, şi copilul era crescut pe spezele statului – fapt pentru care el urma apoi să despăgubească statul, altminteri putea să rămână sclav. Dar, cel puţin la Atena şi mai ales în perioada clasică, abandonarea unui nou-născut era un fapt rar – iar nu un fapt curent, ca în Sparta.

sursa: Ovidiu Drimba, Istoria culturii şi civilizaţiei,  vol.III, Ed. Saeculum, Bucureşti, 2003

5 răspunsuri

  1. Se pare ca in Grecia antica statul era grijuliu fata de cetateni chiar daca acestia trebuiau sa-l despagubeasca!!

    1. După cum stiţi, nu în întreaga Grecie era o asemenea preocupare a statului faţă de copii. În Sparta era obligatorie abandonarea copiilor născuţi imaturi sau cu deficienţe fizice.

  2. Foarte frumos, nu stiam :). Iti multumesc ca scrii despre istorie, ador istoria, chiar daca incepe sa se lase ceata in mintea mea deoarece nu mai am timp de ceea ce-mi place, cu ajutorul blog-ului tau, imi dau un refresh :).

    1. Bine ai venit pe blogul meu.
      Istoria este una din pasiunile mele şi încerc să folosesc acest spaţiu pentru a transmite şi altora plăcerea pe care o am atunci când găsesc informaţii atractive în cărţile pe care le citesc.

  3. da si ia tau

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

%d blogeri au apreciat: