Regatele Iuda şi Israel

Profetul Ilie ucide un preot al lui Baal

Rivalitatea pentm tron dintre succesorii lui Solomon a dus la scindarea regatului. Chiar şi după aceasta conducătorii regatelor Iuda şi Israel s-au confruntat cu o putemică opoziţie internă, în special religioasă, dar şi cu presiuni tot mai mari venite din exterior, din partea asirienilor şi a babilonienilor.

După moartea lui Solomon în 926 î.Hr., regatul s-a divizat. Fiul său, Rehoboam, care dorea să continue politica ccntralistă a tatălui său, a fost recunoscut ca rege de triburile lui Iuda şi Beniamin, în vreme ce triburile din nord l-au proclamat conducător pe Ieroboam I, unul din vechii rivali ai lui Solomon.

Regatul din nord, Israel, era frecvent destabilizat de schimbările de dinastii. În timpul domniei lui Ahab şi a reginei sale Izabela, fiica regelui Ittobaal I al Tyrului, profetul Ilie s-a ridicat împotriva nedreptăţilor sociale şi a promovării cultului lui Baal de către regină. Ascultând de profetul Elisei, Iehu a preluat tronul în jurul anului 845 î.Hr., ucigând-o pe regina văduvă Izabela, pe fiul ei, regele Ioram, şi pe mulţi din adepţii cultului lui Baal.

În regatul Iuda, unde dinastia lui David rămăsese la conducere, s-au remarcat profeţii Isaia şi Ieremia. Aceştia criticau nu doar condiţiile sociale şi culturale, ci şi politica externă a regelui, care era influenţată în special de dominaţia asiriană din Orientul Apropiat. Începând cu sec. IX î.Hr., asirienii au intervenit în succesiunea la tron atât în Israel, cât şi în Iuda, impunându-şi propriii candidaţi, care garantau plata tributului.

Robia babiloniană

Încercările Israelului de a-şi câştiga independenţa cu ajutorul Egiptului au dus la distrugerea ţării în 722 î.Hr. Asirienii au ocupat teritoriul, au jefuit Samaria şi au deportat populaţia. După ce Nabucodonosor II i-a alungat pe asirieni şi egipteni din Palestina, l-a aşezat pe Zedechia pe tronul regatului Iuda. Când acesta s-a răsculat în anul 587 î.Hr., Nabucodonosor a devastat Ierusalimul şi a anexat Iuda imperiului său. Majoritatea populaţiei a fost luată în „robia babiloniană“.

Critica guvernanţilor în Biblie. Biblia conţine critici extrem de dure la adresa conducătorilor politici din Orientul Apropiat. Profetul Ieremia l-a avertizat pe monarhul regatului Iuda şi a prezis înrobirea de către babilonieni: ,,Spune împăratului şi împărătesei: umiliţi-vă şi şedeţi pe pământ, căci împărăţia voastră va cădea, cum vă va cădea de pe cap şi coroana împărătească… Tot Iuda este dus în robie, da, în întregime este dus în robie,“ (Ieremia, cap. 13, v. 18-19)

sursa: Marea istorie ilustrată a lumii, vol. I, Ed. Litera Internaţional, Bucureşti, 2008

Un răspuns

  1. Gheorghita Ionescu Eugeniu | Răspunde

    Decăderea Israelului, cărţile Bibliei o pun pe seama necredinţei poporului şi a regilor. Adică abaterile de la morala mozaică au atras oprobiul lui Yahweh care a pedepsit poporul pentru nerespectarea tratatului (legământului). Statul evreu, comparativ cu vecinii săi, era mic, vechile triburi nu ajunseseră la unitate teritorial-administrativă decât sub o autoritate fermă care când s-a destrămat a făcut loc vechilor disensiuni; „Ce avem noi cu fiii lui Iuda? La corturile tale Israele!” Cam aşa s-a întâmplat după moartea lui Solomon.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

%d blogeri au apreciat: