Despre opera lui Franz Kafka

Descinsă din subterana dostoievskiană, opera lui Franz Kafka (1883-1924), evreu ceh, scriitor de limbă germană, trăitor în Imperiul Austro-Ungar, se caracterizează prin stranietate: izvorât dintr-o acută criză a libertăţii individuale, universul kafkian se alcătuieşte din secvenţe abia conturate (ca în vis), ilustrative pentru subconştientul uman şi pentru metamorfozele lui, decise de tutela tiranică a societăţii. Într-o lume absurdă, cu legi inflexibile şi inabordabile, individul uită sensul libertăţii.

Romanul Procesul prezintă povestea unui funcţionar, pe nume Josef  K., judecat timp de un an, fără să ştie de ce, apoi condamnat la moarte prin înjunghiere. Sensul romanului este precizat într-o parabolă, pe care preotul i-o spune lui Josef cu puţin înainte de moarte; la poarta Legii, dinaintea căreia stă un paznic, vine un om de la ţară, dar este oprit să intre în clipa aceea. Omul încearcă toată viaţa să pătrundă dincolo de uşa închisă, apelând la bunăvoinţa paznicului sau încercând să-l cumpere cu daruri; răbdarea nu-i foloseşte la nimic, iar când viaţa omului s-a sfârşit, paznicul îi spune: Nimeni în afară de tine n-avea dreptul să intre aici, căci poarta asta era făcută numai pentru tine; acum plec şi o încui. Aşadar, omul este liber; el ar fi putut să aleagă: ar fi putut să forţeze uşa închisă sau ar fi putut să plece; însă, preferă să aştepte, iar aşteptarea îi anulează libertatea, îl pune în aceeaşi situaţie cu paznicul – constrâns să stea în faţa uşii închise.

Fiinţa kafkiană rătăceşte într-un labirint a cărui ieşire este indicată vag prin semne stranii, de cele mai multe ori ignorate. În romanul Castelul, personajul – care se numeşte K. – încearcă să găsească această ieşire; el se află într-o situaţie incertă, căci, deşi a primit postul de arpentor al unui castel, nu poate ajunge la cei care l-au angajat, adică nu poate intra în castel, dar nici nu mai poate ieşi din labirintul în care s-a rătăcit.

Personajele lui Kafka sunt oameni lucizi şi se încăpăţânează să abordeze raţional o lume absurdă.

Franz Kafka a mai scris nuvele, din care amintim Verdictul, Metamorfoza, Colonia penitenciară, precum şi romanul (neterminat) America.

sursa: Doina Ruşti – Enciclopedia culturii umaniste

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

%d blogeri au apreciat: