Cine a fost Woodrow Wilson?

Thomas Woodrow Wilson (Staunton, Virginia, 1856 – Wasghinton 1924) – om politic american. Profesor universitar de drept şi ştiinţe politice, rector al prestigioasei universităţi din Princeton (1902-1910), guvernator în New Jersey din 1910, a beneficiat în activitatea sa reformatoare de sprijinul aripii progresiste a Partidului democrat la alegerile primare din 1912 şi a fost apoi ales preşedinte (primul reprezentant al sudului de la războiul civil), învingându-i pe foştii preşedinţi Th. Roosevelt şi W. Taft.

Epoca progresistă.  În cele două mandate (a fost reales în 1916), ca reacţie faţă de epoca individualismului din administraţiile republicane precedente, Wilson a extins şi a consolidat prerogativele prezidenţiale, angajându-se în direcţia restabilirii libertăţii de iniţiativă şi a egalităţii de şanse tipice pentru America secolului XIX: reducerea tarifelor vamale, introducerea impozitului progresiv pe venit, înfiinţarea instituţiei Rezervele Federale pentru a putea controla sistemul bancar, precum şi o eficientă legislaţie antitrust. Wilson a rămas însă pasiv în privinţa drepturilor civile ale afro-americanilor şi a extinderii dreptului de vot pentru femei. Dar contradicţiile „progresismului” au apărut mai ales în raporturile cu America Centrală, unde a ordonat o serie de intervenţii – amestecându-se, în special, în războiul civil mexican – astfel încât să se poată vorbi despre imperialism mascat în idealism prin „diplomaţia misionară”.

SUA şi primul război mondial. Iniţial susţinător al unei „complete neutralităţi în comportare şi în gândire” faţă de conflictul izbucnit în Europa, războiul submarin german împotriva rutelor de aprovizionare engleze (1915), fără a fi cruţate nici navele ţărilor neutre, l-a convins să acorde împrumuturi ţărilor participante la conflict (favorizând în primul rând Marea Britanie şi Franţa), aceasta scoţând SUA din postura de ţară neutră. Convins că victoria Germaniei militariste ar fi dăunat intereselor americane, la reluarea razboiului submarin total de către Germania (1.II. 1917) a decis să intervină prin mobilizarea a 3.800.000 de soldaţi americani, măsură care a fost hotărâtoare  pentru victoria Antantei. SUA a dorit să se definească drept „asociată” şi nu „aliată” a puterilor cărora li s-a alăturat în război, pentru a-şi sublinia independenţa faţă de diplomaţia puterilor europene. Proclamând faimoasele sale 14 puncte (9. I. 1918), Wilson s-a făcut vestitorul unei diplomaţii „noi” şi „deschise”, bazată pe principiul naţionalităţii şi pe instrumentul Societăţii Naţiunilor.

„Noua diplomaţie” şi pacea.   În realitate, la conferinţa de pace a trebuit să accepte o serie de compromisuri: Franţa a putut impune o pace care să pedepsească Germania; Japoniei i s-au satisfăcut pretenţiile expansioniste în China în schimbul aderării la Societatea Naţiunilor. În ceea ce priveşte problema italiană, Wilson, nefiind obligat în nici un fel de pactul de la Londra din 1915, s-a opus ferm Italiei, susţinând cererile iugoslave bazate pe pricipiul naţionalităţii. Ceea ce îl interesa cel mai mult pe Wilson era Societatea Naţiunilor, obţinând ca statutul ei să fie inclus ca parte integrantă a tratatelor de pace. Tocmai prin aceasta, Wilson a pierdut sprijinul Congresului care, în 1920, s-a pronunţat împtriva participării SUA la Societate. Victoria republicanului W. Harding în alegerile din 1920 a dus SUA către o nouă perioadă de izolaţionism.

sursa: Enciclopedie de istorie universală, De Agostini, Ed. All Educational

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

%d blogeri au apreciat: