Tezaurul de la Pietroasele

Una dintre cele mai interesante şi importante descoperiri de pe teritoriul românesc poate fi considerată cea din tinuturile Buzăului – de la Pietroasele, cunoscut şi sub denumirea de Cloşca cu puii de aur (după forma stilizată a fibulelor). Scos la iveală în primăvara anului 1837, cu totul întâmplător, de doi ţărani din partea locului – Ion Lemnar şi Stan Avram – în timp ce scoteau piatră din dealul Istriţa, tezaurul număra iniţial 22 de piese, din care, din păcate, s-au păstrat până astăzi doar 12, în greutate totală de aproape 19 kg: un platou mare, cântărind puţin peste 7,5 kg (rupt imediat după descoperire); o cană, reconstituită astăzi, deoarece din ea s-au păstrat doar fragmente: o pateră (platou de dimensiuni mai mici) decorată în relief şi având o statuetă în centru, ce reprezenta un personaj feminin aşezat pe un tron împodobit cu un vrej de viţă-de-vie şi ţinând un pahar în mâini: trei colane – unul cu o inscripţie runică, unul simplu şi unul cu pietre preţioase: patru fibule cu pietre preţioase: patru vase cu diferite forme geometrice, ce se disting prin forma aparte a toartelor.

Probabil, cele zece piese pierdute erau trei colane, o cană, o pateră mai simplă,o fibulă mică şi două perechi de brăţări încrustate cu pietre.

Se presupune că tezaurul a fost ascuns fie de vizigoţii conduşi de Atanaric, care s-au refugiat în Imperiul Roman, odată cu apropierea hunilor, fie de ostrogoţi, în trecerea lor.

Chiar şi după descoperire a avut o istorie plină de evenimente. A fost cumpărat de la ţăranii Lemnar şi Avram de un antreprenor, pe nume Verussi, însărcinat în acea vreme cu supravegherea construcţiei unui pod peste pârâul Câlnău. Pentru a le putea transporta şi vinde mai uşor, Verussi le-a zdrobit cu toporul. Banul Mihalache Ghica, fratele domnitorului Alexandru D. Ghica, a reuşit să le recupereze parţial şi să le prezinte întregii lumi. Odată cu Marea Expoziţie Internaţională de la Paris, din 1867, unde au fost expuse, sub îngrijirea lui Alexandru Odobescu, au devenit cunoscute. Celebritatea a atras mulţi curioşi. La începutul iernii anului 1875 a fost furat din Muzeul de Antichităţi din Bucureşti (pe atunci, adăpostit în clădirea Universităţii). A fost recuperat peste un an, însă colanul cu inscripţia a fost deteriorat. Pentru a fi salvat, apoi, dintr-un incendiu provocat în 1884, a fost pur şi simplu aruncat pe fereastră.

În timpul Primului Război Mondial afost trimis în Rusia, împreună cu întreg tezaurul naţional. De abia în 1956, a fost readus în ţară şi, din 1971, expus la Muzeul Naţional de Istorie al României.

sursa: Marea istorie ilustrată a lumii. România de la începuturi la Iancu de Hunedoara, Ed. Litera Internaţional, Colecţia Financiarul

2 răspunsuri

  1. Si…adica rusii ni l-au dat inapoi tot p-ala original? Ce oameni! Ce caractere rusii astia!

  2. am mai intervenit cândva cu un comentariu în legătură cu acest subiect -tezaurul de la Pietroasa; şi arătam că acest enigmatic tezaur conţine un document care consemnează aspecte inedite din istoria românilor, este vorba de patera din aur -document criptic care cuprinde (printre altele): un calendar creştin (ar fi cel mai vechi calendar creştin cunoscut în lume!) şi clauzele unui tratat special de alianţă a sciţilor nord-dunăreni cu imperiul roman (prin care sciţii sunt integraţi în imperiu în anul 335)…; aveţi adresa mea de internet pentru discuţii pe această temă;

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

%d blogeri au apreciat: