Despre partide şi politicieni

Partidele politice în general sunt forme de asociere liberă a cetăţenilor pentru promovarea interesului general. Partidele politice româneşti în special au un spirit de castă cu mult mai accentuat decât în Occident. Mentalitatea democratică de după 1989 nu le-a afectat prea tare. Se manifestă fără rezerve spiritul de partid, exclusiv şi intolerant, virulent şi însufleţit de electricitatea intereselor comune pentru victoria guvernării şi înfrângerea opoziţiei.

Se observă în acelaşi timp un curent de opinie pentru discreditarea partidelor. Nu e mai puţin adevărat că discreditarea este opera însăşi a partidelor. Acuzaţiile permanente de corupţie şi furturi au enervat opinia publică împotriva politicienilor. Omul de pe stradă a căpătat convingerea, în urma reciprocelor atacuri partidiste, că profesiunea cea mai rentabilă este politica, fiindcă în politică jaful în buget se aliază cu impunitatea. Scandalurile financiare au fost armele cele mai frecvente de denigrare a adversarilor politici. Aceste săgeţi otrăvite se întorc astăzi împotriva partidelor.

Opinia publică a început să nu mai aibă încredere în partidele tradiţionale şi din cauza deselor treceri a „personalităţilor” dintr-un partid în altul. Sunt numeroase cazuri de „fripturişti” care se trezesc peste noapte că au idei contrare celor pe care le afirmaseră până atunci. Este destul să arăţi că ai ce să le oferi pentru a avea adepţi cât mai numeroşi. „Stoluri de porumbei” pleacă într-un partid sau altul după cum se oferă sau nu „sacul cu grăunţe.”

În opoziţie, partidele au luat răul obicei să promită lucruri irealizabile. Alegătorii naivi cred în discursurile demagogice, se lasă manipulaţi şi cumpăraţi pe mai nimic şi oferă votul lor celor care ştiu să-i amăgească mai repede. Veniţi la putere, mulţi politicieni uită promisiunile, ceea ce provoacă, odată în plus, confuzie şi dezamăgire. Este clar un lucru: partidele politice româneşti au o anumită optică în opoziţie şi altă optică la putere. Dezacordul a creat dezamăgirea pe care o înregistrăm azi ca un fenomen de opinie publică.

Ce ar trebui făcut?

E nevoie, în primul rând, de schimbarea modului de a face politică. Marghiloman aminteşte în „Note politice” următorul fragment de conversaţie de dinainte de primul război mondial: „Trebuie să înceteze politica în care se face totul pentru partid, n-auzi niciodată vorbindu-se de pentru ţară.” Afirmaţia îşi păstrează valabilitatea şi astăzi.

Cei care deţin puterea uită care este menirea lor şi care sunt aşteptările celor care i-au ales în funcţiile publice de care pot profita acum. Oamenii simt nevoia unui regim de stabilitate şi certitudine în locul regimului bazat pe combinaţii politice nefaste.  Oamenii s-au saturat de corupţie şi minciuni, de sărăcia şi nesiguranţa care le afectează viaţa. Vor altceva.

Cei care cred că democraţia nu este un mit trebuie să acţioneze cât mai repede pentru apărarea valorilor ei şi ieşirea din grava criză economică şi morală în care ne aflăm. În caz contrar, se vor impune mai repede decât se aşteaptă mulţi grupările demagogice şi radicale care încep deja să-şi facă simţită prezenţa, susţinute de disperarea celor mulţi şi manevrate de cei pentru care intriga şi combinaţiile politice au devenit de mult adevăratele profesii.

În al doilea rând, e nevoie de oameni şi nu de lichele. În viaţa politică românească un om politic adevărat, care să creadă în principiile proclamate şi să le mai şi respecte, să fie consecvent şi să aibă o conduită demnă, să fie competent şi corect cu el însuşi şi cu cei din jurul său, să posede o cultură politică şi să promoveze proiecte şi soluţii la problemele comunităţii, este o rara avis. „Calităţile” care îi recomandă pe mulţi din cei care îşi închipuie că fac politică în prezent sunt oportunismul şi tupeul, spiritul de gaşcă şi absenţa coloanei vertebrale.

Soluţia se impune de la sine: promovarea adevăratelor valori ale societăţii, singurele care pot reda speranţa şi încrederea în viitor.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

%d blogeri au apreciat: