O masă a la Lucullus

Vestit prin nenumărate victorii care i-au adus nu numai glorie ci şi o avere imensă, generalul roman Lucius Lucinius Lucullus, scârbit şi dezamăgit de nenumăratele intrigi ale unora şi de nerecunoştinţa altora, a părăsit definitiv cariera militară.

Îşi petrecea timpul benchetuind, ducând o viaţă fără griji, în trândăvie şi îmbuibare. Dar ospeţele date de Lucullus erau de neuitat şi în scurt timp el şi-a câştigat o faimă care a întunecat gloria dobândită pe câmpul de luptă. Bătăliile i-au adus gloria şi averea, ospăţurile – nemurirea.

O masă  a la Lucullus sugerează – spre deosebire de ospăţul lui Balthazar (ultimul rege al Babilonului) sau cel sardanapalic (plin de orgii), ori de ospăţul gargantuesc sau pantagruelic (cantităţi enorme de mâncare şi băutură) – mâncăruri din belşug, dar sofisticate şi fine, servite luxos.

3 răspunsuri

  1. Luculus l-a îndemnat pe Cicero să rămână la Roma să-l înfrunte pe Clodius în procesul civil pe care acesta (Clodius) il intentase lui Cicero (afacerea Catilina). Luculus a fost umilit de Pompei cu ocazia preluării conducerii armatei din orient, decretul senatului l-a trimis acasă pe Luculus. Despre pasiunea culinară a lui Luculus putem spune că avea întradevăr un apetit care viza mâncăruri rare şi costisitoare. Ţinea, închise în cuşti, animale exotice destinate consumului, a naturalizat pe pământul Italiei un pom fructifer (cireşul). A început campaniile din orient fiind împiedicat să le termine de intrigile din senat. Gabinius şi Antonius au avut ce învăţa de la el. Cu Pompei a rămas certat tot restul vieţii.

  2. […] by Horia on octombrie 14, 2011  •  Permalink […]

  3. Ospaturile erau curente la Lucullus. Odata, bucatarul l-a intrebat cine vine la cina ca sa stie ce sa pregateasca. Raspunsul a fost: Lucullus cineaza la Lucullus!
    De aici vine expresia.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

%d blogeri au apreciat: