Cine a fost Herodot?

Istoricul şi geograful Herodot (aproximativ 485-425), născut la Halicarnas, este un grec din Asia. Familia sa, bogată şi stimată, era în conflict cu regimul tiranului Ligdamis, vasalul regelui Persiei şi stăpânul Halicarnas-ului. Faptul explică de ce Herodot şi-a petrecut o parte din tinereţe în exil, la Samos. Împreună cu alţi exilaţi, se întoarce în patrie şi alungă pe tiran. Apoi întreprinde lungi călătorii, şi anume în Egipt, la Cirene, în Siria, la Babilon, în Colhida, la Olbia, în Peonia si în Macedonia. A locuit mult timp la Atena şi s-a făcut cunoscut citind  în public părţi din opera sa. În 443 a luat parte la colonizarea oraşului Turioi (noul Sybaris), iniţiativă „panelenică”, hotărâtă de Pericle şi condusă de atenieni.

Subiectul cărţii lui Herodot intitulată Istorii este conflictul dintre greci şi barbari care a prilejuit războaiele medice. Relatarea începe de fapt abia în cartea a şasea, deşi opera e împărţită destul de arbitrar în nouă cărţi, fiecare purtînd numele unei Muze. Herodot vrea sa expună mai întîi cauzele războaielor medice, dintre care cea dintâi a fost expansionismul persan: de aceea consacră primele cinci cărţi formării imperiului Marelui Rege. În felul acesta i se oferă prilejul să descrie diferitele regiuni ale acestui imperiu şi obiceiurile locuitorilor, căci Herodot, ca şi Hecateu, nu desparte geografia de istorie. Îşi spune părerea asupra formei pământului, asupra oceanelor, a revărsării periodice a apelor Nilului, dar îl preocupă mai mult geografia umană decât geografia fizică. Cartea a doua e consacrată în întregime Egiptului, monumentelor şi istoriei sale şi în special moravurilor şi obiceiurilor egiptenilor. Dezvoltarea egiptologiei de la Champollion încoace a fãcut posibilă verificarea afirmaţii lor lui Herodot şi ele au fost în general confirmate.

Într-adevar, el caută cu onestitate adevărul. Lipsit însă de spirit critic, Herodot îngrămădeşte informaţie după informaţie, notează toate poveştile auzite ici şi colo, şi informatorii săi nu sînt totdeauna bine informaţi. Uneori îşi exprimă totuşi îndoielile şi lasă pe cititor să judece singur. În relatarea evenimentelor, Herodot are toate calităţile unui povestitor curgător şi ingenios. Povestirea sa, în ciuda numeroaselor digresiuni, este totdeauna clară şi uşor de urmărit. Herodot ştie să menţină mereu trează atenţia cititorului. Limba sa, ioniana literară, păstrează multe trăsături ale dialectului homeric. Elementele frazelor lui domoale şi limpezi se înlănţuie mai mult prin juxtapunere, decât prin subordonare.

Herodot este credul, mai ales când e vorba de oracole, în special cele de la Delfi. Ca şi Pindar sau Eschil, crede în Nemesis, gelozia divină, în care vede puterea cosmică ce provoacă ruina imperiilor. Acesta e sensul celebrelor poveşti ale tiranului Policrat, a lui Cresus şi a lui Xerxes.

Dragostea de libertate şi idealul politic al grecilor sînt expuse clar de Herodot; el nu poate fi acuzat de părtinire. Acest grec din Asia Mică era capabil să vorbească de perşi fără pasiune, mai bine decât un atenian sau un spartan. Plutarh îl va acuza chiar că în Istoriile sale s-a arătat un „prieten al barbarilor”.

Herodot este numit „părintele istoriei”. La drept vorbind, metoda riguroasă a cercetării istorice îi este străină şi ea nu va fi definită şi aplicată decât de Tucidide. Totuşi acest excelent povestitor ne încântă şi astăzi şi, chiar dacă nu are toate calităţile pe care le cerem de la un adevărat istoric, se cuvine să-i recunoaştem măcar unele dintre ele, care sunt esenţiale: curiozitatea, căutarea pasionată a adevărului, imparţialitatea, claritatea şi farmecul povestirii.

sursa: Enciclopedia civilizaţiei greceşti, Ed. Meridiane, Bucureşti, 1970

Reclame

8 răspunsuri

  1. E simpatic tipul; un fel de Djuvara…
    Mai precis, cum o fi scris Djuvara acum 20-30 de ani.

  2. Avand in vedere varsta inaintata a domnului Neagu Djuvara, nu este exclus faptul ca cei doi sa se fi intalnit candva! 🙂

  3. Foarte intersant articol : )

  4. Articolul impresioneaza prin faptul ca Herodot este principalul personaj

  5. Ma numesc Patricia.Din punctul meu de vedere aceasta descoperire mi s-a parut fantastica.va aprecuez mult.Apropo ca sa stiti am 11 ani. 🙂 :3

  6. Va ador!!!!! 🙂 🙂 :*

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: