Moartea provocată de om: războiul, masacrele, înfometarea

Mulţi oameni sunt ucişi direct (în războaie sau masacre) sau indirect (prin înfometare, încarcerare, în lagăre de muncă) de către semenii lor. Morţile provocate de oameni în secolul XX au fost estimate la aproximativ 110 milioane. Cam 20 de milioane de oameni au murit în primul război mondial şi aproximativ 35 de milioane în al doilea război mondial. Aceste cifre fac ca numărul de oameni ucişi în secolele anterioare să pară infim şi asta nu pentru că am devenit mai răi, ci fiindcă populaţia globului este mai numeroasă. Acum sînt mult mai mulţi cei care suferă şi mor în războaie, în lagăre de concentrare, se confruntă cu foametea etc. Deşi în secolele trecute oamenii erau mult mai răi, consecinţele se resimţeau la o scară mai mică.

Morţile provocate de om, pe care le descriem, în continuare, sînt cele cauzate de deciziile guvernelor şi ale naţiunilor.

Uciderea sistematică a unui grup identificabil de oameni, adesea de-a lungul unei perioade de mai mulţi ani, este calificată mai degrabă drept „genocid“ decît „masacru“. Genocidul a fost uneori realizat prin metode indirecte, precum înfometarea sau neglijarea. Spaniolii au omorît peste 1 milion de indieni în Caraibe (1492–1600) şi alt milion de indieni din America Centrală şi de Sud între 1498 şi 1824. Colonizatorii europeni din America de Nord au ucis, începînd din 1620, peste un milion de amerindieni. Genocidul, după cum observă Jared Diamond în lucrarea The Rise and Fall of the Third Chimpanzee, a continuat pînă în secolul XX.

Primii colonizatori ai Australiei s-au făcut răspunzători pentru moartea a peste 100 000 de aborigeni între 1788 şi 1928, iar în perioada 1950–1990 au fost comise genociduri în cel puţin cincisprezece ţări din Africa, America de Sud şi Asia de Sud-Est.

În secolul XX s-au făcut eforturi deosebite şi demne de laudă pentru protejarea şi salvarea vieţii umane (de exemplu, prin progresele din medicină şi printr-o mai bună alimentare publică), acest lucru coexistînd însă cu o capacitate şi o dorinţă nelimitate de a distruge viaţa. În studiul The Twentieth-Century Book of the Dead (1972), scriitorul Gil Elliot a realizat o serie de estimări interesante, deşi destul de aproximative, ale morţilor provocate de om de-a lungul secolului XX.  El a făcut o distincţie între morţile provocate de arme şi bombe (50 de milioane) şi cele provocate de privaţiuni, definite ca imposibilitatea satisfacerii necesităţilor supravieţuirii: apă, hrană, adăpost şi îmbrăcăminte (60 de milioane). A împărţit apoi această ultimă categorie în privaţiuni în oraşe (16 milioane), în lagăre de muncă, cele mai multe în Uniunea Sovietică (20 de milioane) şi în condiţii de foamete, asediu şi război (24 de milioane). Dintre aceştia, ceva mai mult de 110 milioane de indivizi erau bărbaţi. Episoade deosebit de sîngeroase au dus la apariţia unor „oraşe-fantomă“: în primul război mondial – Verdun (1 milion); în al doilea război mondial – Leningrad (1 milion) şi Auschwitz (1,5 milioane). Per total, s-a estimat că în al doilea război mondial au murit cel puţin 4,5 milioane de evrei: 2 milioane din cauza foamei, a bolilor şi a privaţiunilor, 1,5 milioane gazaţi şi 1 milion împuşcaţi.

În jumătatea de secol de după cel de-al doilea război mondial, peste 20 de milioane de oameni au fost ucişi în aproximativ 150 de războaie pe plan local în Africa, Asia, Europa şi America Latină. Milioane dintre aceştia erau copii. Mulţi alţii au fost schilodiţi, mai ales de minele antipersoană. Armele moderne sînt produse în ţările industrializate şi, în fiecare an, o cantitate în valoare de aproximativ 35 miliarde $ este vîndută sau dată ţărilor în curs de dezvoltare.

sursa: Cedric Mims – Enciclopedia morţii

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

%d blogeri au apreciat: