Legenda pisicii

Demult, demult, trăia o femeie sărmană şi văduvă. Şi, se spune că avea văduva o fată frumoasă, dar frumoasă cum rareori se întâmpla să fie făptură omenească. Avea fata vădanei păr lung şi mătăsos care-i curgea în valuri de aur pe umerii albi ca zăpada. Privirea fetei era mai senină şi mai strălucitoare ca albastrul cer de vară. Dar pe cât era de frumoasă pe atât de leneşă era odrasla femeii din poveste.

Sărmana văduvă trudea singură vara şi iarna, în casă şi în ogradă, şi pe la oamenii din sat, şi pe la boieri, ca să poată pune mâncare pe masă. Când oboseala o dobora îşi ruga fiica s-o ajute la treburile gospodăreşti, dar frumoasa nici că se sinchisea de rugăminţile şi de truda mamei. Dar ştia s-o refuze pe bătrână cu atâta linguşeală în glas, cu blândeţe în ochi, şi cu surâs pe buze, încât biata femeie îi ierta trădarea, viclenia şi ipocrizia din căpşorul ei frumos.

Cât era ziua de mare, stătea fata în oglindă şi-şi admira chipul. Dacă era cald afară, se retrăgea la răcoarea odăii. Dacă era frig dormea pe cuptor, întinzându-se cu lene multă în căldura aşternutului. Şi cum fericirea şi buna dispoziţia n-o părăseau nicicând, fata cânta cu glas mângâietor şi dulce de se oprea lumea pe uliţă s-o asculte.

Dar se întâmplă ca într-o iarnă grea, femeia căzu la pat doborâtă de boală. Era afară frig de crăpau ouăle de păsări, şi nămeţii de zăpadă ajungeau până la fereastră. Degeaba se rugă mama de fiică-sa să iasă să dea de mâncare la păsări şi la văcuţă, căci fata rămase cuibărită pe cuptorul, care şi el începea să se răcească şi murmura încetişor un cântecel numai de ea ştiut.

Văzând atâta nepăsare şi delăsare din partea fetei, bătrâna răpusă de suferinţă, blestema cu ochii înecaţi în lacrimi amare pe făţarnica-i odraslă.

„Pe cuptor să-ţi petreci toată viaţa şi când s-o sătura străinii de lenea ta să te arunce în uliţă!”

Şi spunând aceste vorbe grele, femeia îşi dete ultima suflare.

Peste două-trei zile, văzând că uşa nu se mai deschide, vecinii au intrat în casă. Au găsit-o pe femeie ţeapănă în patul ei sărăcăcios, dar fata dispăruse fară urmă. Dar mare le-a fost oamenilor uimirea când zăriră pe cuptor vietate frumoasă, cu blana mătăsoasă şi aurie, care îi privea fix cu doi ochi de un albastru fară seamăn. Micuţa făptură torcea încetişor. Părea atât de blândă, firavă, mlădioasă şi neajutorată.

Când o femeie a întins mâna s-o mângâie, plăpândul animăluţ şi-a scos gheare ascuţite şi s-a repezit să zgârie mâna întinsă. Atunci femeia a apucat-o cu mâna însângerată de după ceafă şi a aruncat-o în zăpada din faţa casei.

Aşa a apărut pe lume pisica, animal frumos şi graţios, dar perfid, trădător, lacom şi leneş peste măsură.

sursa: Rodica Birău – Colecţia mea de legende

33 răspunsuri

 1. Foarte frumoasa legenda! N-o stiam! Si mi-s dragi mâtele… taaaare dragi!:D
  Solomonar

  Apreciază

 2. Şi mie îmi plac pisicuţele… 🙂

  Apreciază

  1. imi place legeda asta e super

   Apreciază

 3. o legenda frumoasa nu o stiam . Dar mie nu imi prea plac pisicile!

  Apreciază

 4. DRAGOMIR MIOARA | Răspunde

  mie una imi plac cotoii mai ales cei puturosi,pot sai prind si sai caftesc.

  Apreciază

 5. Nu stiam nici eu legenda… intr-adevar, pisicile sunt foarte lenese, mai ales cele tinute in puf de stapani. Am si eu o pisica pe care o consider „copilul meu de origine animala” si mi-e draga ca ochii din cap, tocmai fiindca e rebela si are multa, multa personalitate… Se zice ca pisica nu are stapan, doar cineva care-i ofera de toate (si asta o stie orice stapan de pisica).

  Apreciază

 6. foarte,foarte frumoasa legenda……………..si mie imi plac pisicile,doar ca sunt lingusitoare si lenese………..toata lumea stie,nu?:)

  Apreciază

 7. mia placut legendaaaaaaaaaaaaaa

  Apreciază

 8. mia placut mult

  Apreciază

 9. nu mi a placut partea in care a facut pisicile lenese si delasatoare . nu sunt asa . Si sa nu uitam ca pisicile prind soareci . si au foarte multe calitati . Nu. mi a placut legenda.

  Apreciază

 10. tare legenda asta.m-a ajutat cu tema la biologie

  Apreciază

 11. Foarte frumos.Nu stiam de legenda.Am si eu o pisica ,dar are 21 de ani omenesti-157 ani pisicesti si este foarte lenesa.

  Apreciază

  1. 21 de ani??????????? Cum doamne a reusit sa traiasca asa de mult???????????????mai traieste??????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????

   Apreciază

  2. eu nu am orok la pisici toate imi sunt furate ,sau dispar sau mor 😦

   Apreciază

 12. legenda e frumoasa dar exagereaza la partea cand face pisicile lenese si delasatoare nu este asa dar totusi draguta mai ales poza de inceput

  Apreciază

 13. legenda este frumoasa si interesanta,doar acea fraza ca pisicela sunt lacome si lenese peste masura nu e asa eu am pisica da uneori doarme o mare parte a zilei dar alte ori se joaca fara sa se opreasca macat ca sa poara sa bea o gura de apa.

  Apreciază

 14. Nu-s chiar asa lenese pisicutele,eu am multe dar nici una nu sta degeaba,toata ziua prinde soareci,fluturi……

  Apreciază

 15. numi plac chiar toate pisicele dar legenda este interesanta si mia placut dar nu toate pisicele sunt lenese

  Apreciază

 16. nici nam cuvinte sa vorbesc de aceasta legenda

  Apreciază

 17. mi-a placut legenda e foarte nostima,pisicutele sunt niste adorabile nu numai ca sunt lenese si mai stiu eu cum dar mai au un fel de ……….. nu stiu cum sai spun.Am si eu 3 pisici printre care 2 stau mai mult pe linga fusta mea.Ele sunt gingase si plapinde si sunt bucuroassa ca inteleg de cuvint mai ales atunci cind le spun <>. Legenda asta m-a ajutat sa aduc o nota mare adica un <> ms de legenda este cea mai super de pina acum Va pup dulce si pe voi care lasati coment si pe cei care au pusici si le iubesk ba chiar si pe pisicute caci ele sunt cele mai mumoase dinre noi .BESK

  Apreciază

 18. e scrisa de cineva sau nu?????????????????

  Apreciază

 19. tare faina i love cats

  Apreciază

 20. frumoooooooooasa mua tuchi tuchi | Răspunde

  esti tare simpatic horia

  Apreciază

 21. pisicile sunt foarte frumoase ionel motanul meu cand doarme tine o labuta pe mine parca e un copilas mic

  Apreciază

 22. interesanta legenda

  Apreciază

 23. ce frumos

  Apreciază

 24. super leghenda

  Apreciază

 25. IMI PLACE LEGENDA…. Si nu am cuvinte sa spun cat iubesc si cat imi sunt de dragi pisicile
  .. Am avut si eu 10 insa am ramas cu 2 .. O pisica si un motan… Le voi iubi mereu si pe ele dar si pe cele pe care nu le mai am…. IUBESC PISICILE..!!!!?,❤

  Apreciază

 26. imi plac foarte mult pisicile si legendele

  Apreciază

 27. si mie imi plac foarte mult pisicile

  Apreciază

 28. Adorr legenda!!!!! M-a ajutat la scoala

  Apreciază

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

%d blogeri au apreciat: