Egiptul antic – perioada predinastica

Vechea civilizaţie a Egiptului antic a apărut pe fâşia de pământ fertil pe care Nilul a creat-o în deşertul din nordul Africii. Dată fiind izolarea sa geografică, Egiptul a evoluat foarte diferit, în special în unele aspecte, faţă de restul Orientului Apropiat. Deşi a fost supus unor influenţe exterioare, caracteristicile sale fundamentale au rămas aceleaşi în mileniile sale de existenţă.

Perioada predinastică

Regiunile nordice şi cele sudice ale Egiptului au fost unificate încă din perioada predinastică, formând o singură entitate politică.

Egiptul se află pe Valea Nilului, fiind mărginit spre est şi spre vest de deşert. Inundaţiile anuale, care au loc între iulie şi octombrie, aduc aluviuni fertile, esenţiale pentru agricultura înfloritoare de pe malul fluviului. Ţara este împărţită în Egiptul de Sus, unde Nilul curge printr-o vale îngustă, şi Egiptul de Jos, unde fluviul şi afluenţii săi formează o deltă largă înainte de a se vărsa în Marea Mediterană.

,,Darul Nilului“

În sec. V î.Hr., istoricul şi călătorul grec Herodot a descris Egiptul ca pe un „dar al Nilului“: „Este neîndoelnic totuşi că oamenii adună aici recolte cu mai multă uşurinţă decât alţii, netrebuind să se lupte să tragă brazde cu plugul, nici să plivească, nici să facă celelalte munci pe care alţii le fac pentru a obţine roade; ei aşteaptă doar ca apele râului să urce singure şi să le ude ogoarele, iar apoi să se retragă.” Din Istoriile lui Herodot

La început, în jurul anului 2900 î.Hr., în cele două regiuni au apărut două regate independente şi rivale. Potrivit tradiţiei, Narmer, un conducător predinastic al Egiptului de Sus, a fost cel care a cucerit Delta Nilului şi a unificat cele două regate, stabilind noua capitală în putemicul oraş Memfis, la graniţa dintre ele. Împărţirea în Egiptul de Sus şi cel de jos prin regiuni autonome s-a repetat în întreaga istorie a Egiptului. De fiecare dată când puterea centrală începea să slăbească, regiunile cereau independenţa.

sursa: Marea istorie ilustrată a lumii

Un răspuns

  1. de ce afirma HERODOT CA Egiptul este ptr. egipteni un pamant dobandit si un dar al fluviului?

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

%d blogeri au apreciat: