8 martie – Ziua internationala a femeii

În 8 martie se sărbătoreşte, în toată lumea, Ziua Femeii. Reprezentantele sexului frumos primesc flori şi în cinstea lor se organizează evenimente speciale.

Ziua Internaţională a Femeii, o zi cu implicaţii istorice şi politice, este celebrată de 100 de ani. În anul 1911 o activistă socialistă din Germania, Clara Zetkin, a organizat pentru prima oară ceea ce va purta numele de Ziua Internaţională a Femeii. În luna martie, femei din Germania, Austria, Danemarca, Rusia şi alte ţări europene au organizat o serie de marşuri pentru a promova drepturile femeii în lume.

În zorii Primului Război Mondial, în timpul campaniilor pentru pace, rusoaicele au sărbătorit pentru prima dată Ziua Internaţională a Femeii în ultima duminică din februarie 1913. În urma Revoluţiei din octombrie 1917, bolşevica Alexandra Kollontai l-a convins pe Lenin să oficializeze Ziua Internaţională a Femeii în Uniunea Sovietică.

În vestul Europei, Ziua Internaţională a Femeii a fost serbată, în perioada 1910-1920, după care a ieşit din atenţia publicului. Abia în anii ’60, ea a fost readusă la viaţă de puternica expansiune a grupurilor feministe.

În această zi se obişnuieşte ca bărbaţii să dăruiască flori şi mici cadouri femeilor din viaţa lor – soţiilor, iubitelor, mamelor, fiicelor şi colegelor.

Reclame

3 răspunsuri

  1. Florescu Dumitru | Răspunde

    Este regretabil ca inca se mai „sarbatoreste”Ziua internationala a femeii.Aceasta zi a fost initiata de Internationala comunista,folosind drept paravan lupta pentru emanciparea femeilor.La fel de regretabil este si faptul ca ONU a „legalizat”aceasta zi.La noi intre 1945 si 1989 Ziua femeii a fost folosita de propaganda comunista,femeile nu au obtinut nici un avantaj politic sau social,ba mai mult in anii ’80 au fost obligate sa nasca 4 copii,iar avorturile au fost interzise si incriminate penal.Nu este nevoie de o „zi”a femeilor;ele trebuie iubite si respectate in fiecare zi.

  2. Chiar si asa… comunista sau nu, eu cred ca femeile sunt din ce in ce mai putin respectate, ha.. zi de zi?
    Eu zic ca merita sarbatorita si macar pentru o zi toti barbatii sa-si aminteasca pe cine au alaturi si macar in ziua de 8 martie sa fim si noi respectate.

  3. La mult ani tuturor femeilor! O foarte frumoasa sarbatoare care ne reaminteste an de an de rolul important al femeii in societate si familie!

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: