Banda celor patru

Banda celor patru – nume dat unui grup de patru lideri ai Revoluţiei Culturale Chineze care, după moartea lui Mao Zedong în 1976, au fost arestaţi de succesorii acestuia şi acuzaţi de „persecutarea” a peste 700.000 de persoane şi de moartea a circa 35.000. Lucru semnificativ, moştenirea lui Mao era reprezentată de „bandă”, întrucât văduva lui, Jiang Qing, era unul din cei patru; de fapt, ea condusese Grupul Central al Revoluţiei. Ceilalţi membri ai bandei puse sub acuzare erau Zhang Chunqiao, lider de partid de la Shanghai; Wang Hongwen, sindicalist şi ofiţer politic important al Armatei Populare de Eliberare; şi Yao Wenyuan, propagandist de partid.

Judecaţi în 1980, acuzaţii, nu în mod surprinzător, au fost condamnaţi cu toţii. Jiang Qing şi Zhang Chunqiao au primit sentinţe de condamnare la moarte, dar mai târziu pedeapsa le-a fost comutată în închisoare pe viaţă; Wang Hongwen a fost condamnat la închisoare pe viaţă, iar Yao Wenyuan la 18 ani închisoare.

Un răspuns

  1. […] “Banda celor patru – nume dat unui grup de patru lideri ai Revoluţiei Culturale Chineze care, după moartea lui Mao Zedong în 1976, au fost arestaţi de succesorii acestuia şi acuzaţi de “persecutarea” a peste 700.000 de persoane şi de moartea a circa 35.000″(https://istoriiregasite.wordpress.com/2011/02/28/banda-celor-patru/) […]

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

%d blogeri au apreciat: