Afrodita – zeita iubirii si a frumusetii

Afrodita. Zeiţa iubirii şi a frumuseţii, pre­zentată în Iliada ca fiica lui Zeus şi a Dionei. Scriitorii mai târzii povestesc însă că s-a născut din spuma mării, de unde i-ar proveni şi numele (Platon, Cratylos). Potrivit lui Hesiod (Teogonia, 188), Afrodita s-ar fi născut din membrul viril al lui Uranos, pe care Cronos l-a aruncat în mare. Plămădindu-se în mijocul valurilor, s-ar fi deplasat mai întîi către insula Citera, iar mai apoi către Cipru, unde a ieşit din apă, făcînd să răsară sub tălpile sale o iarbă moale. Potrivit unei alte versiuni (Aelianus, De natura animalium), Afrodita s-ar fi născut dintr-o scoică, şi tot într-o scoică a fost dusă în insula Citera. În epoca clasică, scoica era sacră pentru această zeiţă, inclusiv dato­rită asocierii cu Nerites, singurul fiu de sex bărbătesc al lui Nereu, care trăia în adîncurile mării şi a cărui tovarăşă a fost zeiţa înainte de a ieşi din spuma mării, întrucît Nerites a refuzat să o urmeze pe pămînt, Afrodita l-a transformat în scoică.

Introdusă imediat după ivirea sa pe pămînt în lumea zeilor, Afrodita a devenit soţia lui Hefaistos, pe care, însă, potrivit versiunii homerice a mitului, l-a trădat foarte curînd cu Ares. Din unirea Afroditei cu Ares s-au născut Harmonia, ce personifică echi­librul dintre tendinţele contrarii ale pă­rinţilor săi şi a fost soţia lui Cadmos, întemeietorul Tebei, şi, de asemenea, Fobos şi Deimos, Eros şi Anteros. Capabilă să-i domine pe toţi zeii Olimpului (cu excepţia Atenei, Artemisei şi a Hestiei), Afrodita este legată de toate întîmplările mitologice care au în centru tema iubirii: tradiţia aminteşte iubirea sa pentru Dionysos, Poseidon şi Hermes, din lumea divină, şi pe aceea pentru Adonis şi Anhise dintre muritori. Din dragostea din­tre Afrodita şi Anchise, un preafrumos păstor troian, s-a născut Enea, care a avut mereu în Afrodita o ocrotitoare plină de înţelegere.

Dacă Afrodita trezea iubirea oriunde ar fi apărut, ea era, de asemenea, ţinta osti­lităţii şi geloziei zeiţelor olimpiene. Dintre acestea, cea mai îndîrjită s-a arătat Hera, din cauza alegerii lui Paris, care i-a acor­dat Afroditei şi nu reginei zeilor, mărul frumuseţii.

Afirmarea cultului zeiţei iubirii are cu siguranţă un substrat pregrecesc. Mai ales tradiţia referitoare la naşterea Afroditei şi la puterea sa asupra inimilor omeneşti poate fi pusă în legătură cu unele mituri orientale şi cu zeităţi precum Ashtoret sau Ishtar, cunoscute în Occident sub numele Astarte, care se pretează inclusiv din punct de vedere lingvistic la o corelaţie cu numele Afroditei. Numeroasele versiuni ale legen­dei naşterii zeiţei, plasarea ei cînd în rîndul fiicelor lui Uranos, cînd printre cele ale lui Cronos, cînd printre oceanide, cînd printre moire şi erinii constituie tot atîtea mărturii ale vechimii cultului său, în care se contopesc mituri diferite, legate între ele prin tema fertilităţii şi a iubirii.

Afrodita apare în mit şi ca zeiţă subpămînteană (de multe ori, zeităţile htoniene sînt legate de cele ale fertilităţii), iar în această postură este venerată ală­turi de zeul Hermes. De asemenea, era ocro­titoarea navigaţiei. La Sparta, în Cipru, în Citera şi în alte locuri era venerată ca zeiţă a războiului, eventual cu trimitere la anumite modele orientale.

În lumea romană, trăsăturile Afroditei sînt transferate în figura corespunzătoare a Venerei (Venus).

25 răspunsuri

 1. AM AUZIT CA AFRODITA ERA EGOISTA SI RASFATATA.

  1. nu era egoista si rasfatata!!!!!!!!!!

 2. de fapt afrodita era zrita frumuseti si a dragostei

 3. cea mai frumoasa poveste

 4. e tare dar mai puneti imagini si sa va spun ceva nu imi place istorie!

 5. afrodita era frumoasa!dar desteapta?

 6. auziti ,nu mai fiti nesimtiti !!! daca aveti daca aveti o umilire nu mai scrieti aici

  1. bah niki nu sti sa scrii shi mai shi comentezi

   1. ba nici nu stii sa scri si mai comentezi, cine vorbeste de limba romana.

   2. Asirall tu nici ,,şi” nu ști sa scri! Mai comentezi încă!
    Duce înapoi în I ca poate înveți să scrii!😂😂

   3. *Dute

 7. o poveste foarte interesanta

 8. Foarte frumos și interesant articolul!

  1. M-a ajutat mult! Multumesc!

   1. Multumesc si eu 🙂

 9. super povestea

 10. Doamme ce ati sarit pe Afrodita.E un mit ce doamne iarta-ma,desi cred ca mai degraba criticatii tipul de persoana pe care il reprezinta.Nu legenda in sine.

 11. Foarte Frumos

 12. ce se mai stie de acest mit? Afrodita. Eu stiu ca Afrodita a fost Eva si Maria mama lui Isus. Isus are o nastere dintro fecioara si ei ii este facuta acesta venire pe pamant cum ca ar fi facuta din apa. Dar ceia ce trebuia Afrodit sa invete in acea viata era ca acea zeita care vine din cer naste un copil si dupa ce este mare se casatoreste cu copilul ei si naste un alt copil si copilul stia ca va trebuie si el sa se culce cu mama lui ca fratele si tal lui. dar el ii taie fratelui si tatalui lui penisul si este aruncat in apa. Ea vine Afrodit in acel timp din apa. Si se stie ca ea este fata lor acelor omeni. Dar Avea era soara gemana a lui Eva biblia spune din costa barbatului si nu din costa lui Adam deci ei doi sunt primi copii ai universului. Apoi Eva Maria si Avea Isus. biblia mai spune de fii omului. a 2 pereche de omeni ai universului nasc mereu copii gemeni fata si bait si ei dupa ce erau mari trebuia sa devina sot si sotie. Deci de acel om este vorba fii omului. Deci Maria si Isus normal era sot sotie. Si Afrodit trebuia sa intelga ca acel titlu de mama dar si de mama tuturor Eva ea trebuie sa ramana ca femai lui Isus. Ei faceau si duhurile ca sa se poata naste. Lui Eva ii era spus ca ea va fi cea mai frumosa femei dintre toate femile dar si la inceput pe cand inca nu se face nasterile pe pamant ea era numit iubire mangaiere. apoi mama tuturor ca trebuia sa formeze duhurile din omeni si sa se nasca cu ajutorul lui Isus si Eva toate aceste le stiu de la Isus il aud ca o soapta si imi stie gandurile. acele femei sunt eu acuma iar nascuta din nou. Isus mai spune ca eu sunt mireasa a lui vecinica ca eu sunt mama si Isus tatal la toti cei nascut pe pamant. Mama si tata trebuie sa ramana impreuna daca esti mama la toti cu cine te mai mariti? si daca eu sunt tata cu cine ma insor. Am ras mult de Isus cand a povestit am spus eu cea nea facut universul la noi 2 ei na spune Isus tu ai fost mama mea eu tatal tau nu se pote repeta pana la nesfarsite spune el o sa intelgem si tu ca mama ori ce am facut o sa ma ierti dar si ca sora geamana. Acum intelg eu povestile multa intelpciune sper ca o sa radeti si voi,

  1. Fain ce ști.

 13. forte frumos mit

 14. M a ajutat mult saitul pt un referat. Fain. Eu voi recomanda saitul și prietenilor mei!

  Mulțumesc! 😉

 15. […] urmare, cei mai mulți mergeau desculți, deși Afrodita, zeița frumuseții, era adesea înfățișată dezbrăcată, dar încălțată cu o pereche de […]

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

%d blogeri au apreciat: