Nikos Kazantzakis

Nikos Kazantzakis (1885–1957) este probabil autorul grec cel mai cunoscut în afara Greciei. Doi poeţi greci au primit Premiul Nobel pentru literatură: Giorgios Seferis (1900–1971), în 1963, şi Odysseas Elytis (1911–1996), în 1979.

Romanul lui Kazantzakis Zorba grecul (1952), pe baza căruia s‑a turnat un film avându‑l ca protagonist pe Anthony Quinn, a avut un mare succes în toată lumea. Alte romane scrise de el sunt: Pasiune greacă (1948), Libertate sau moarte (1950), Ultima ispită a lui Hristos (1951) – ecranizat de Martin Scorsese – şi Raport către El Greco (1961), celebru în toată lumea.

Scriitorul se considera nu numai autor de romane – pentru el acestea erau doar produse secundare –, ci şi un gânditor multilateral, un filosof şi un căutător. Pentru el, versiunea proprie a Odiseei, Continuarea modernă (1938), a fost opera sa principală, o epopee de 33 333 de versuri cuprinzătoare, dar aproape imposibil de citit. Figurile centrale din gândirea lui au fost Hristos, Buddha, Lenin şi Odiseu, şi a încercat să facă o sinteză a mai multor direcţii intelectuale în opera lui.

Biserica Ortodoxă a refuzat să‑l înmormânteze creştineşte pe scriitorul născut în Creta, pentru că se îndepărtase de credinţa creştină. A murit în timp ce vizita un spital la Freiburg im Breisgau, Germania, iar acum se odihneşte în Bastionul Veneţian Martinengo din Heraklion. Pe piatra lui de mormânt autorul însuşi a săpat un vers care ar trebui să‑i îndemne pe vizitatori la meditaţie:

„Nu aştept nimic,
Nu mă tem de nimic,
Sunt liber.”

2 răspunsuri

  1. îi respect pe oamenii care nu au nevoie de putere din exteriorul lor pentru a trăi. dar adevărul este că doar ei ştiu dacă joacă teatru sau chiar aşa e!

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

%d blogeri au apreciat asta: