Poseidon şi zeităţile mărilor

Adânc de tot, în volbura mărilor, se află palatul minunat al lui Poseidon, cel ce zguduie pământul, fratele lui Zeus fulgerătorul. Poseidon este cârmuitorul mărilor, şi valurile lor dau ascultare celei mai uşoare mişcări a mâinii sale, în care ţine tridentul cel de temut.

Acolo, în adâncul mărilor, împreună cu Poseidon locuieşte şi frumoasa sa soţie, Amfitrite, fiica bătrânului profet al mărilor Nereus, pe care Poseidon a răpit-o de la tatăl ei. Într-o zi, el o zări pe ţărmul insulei Naxos, prinsă în horă cu surorile ei, Nereidele. Zeul mărilor se îndrăgosti de frumoasa Amfitrite şi vru s-o răpească şi s-o ducă cu sine. Dar ea se ascunse la Atlas, titanul care ţine pe umerii lui puternici toată bolta cerească. Multă vreme Poseidon nu putu să dea de urma frumoasei fiice a lui Nereus. În cele din urmă, un delfin îi dezvălui ascunzişul şi, drept răsplată, Poseidon îl trecu în rândul constelaţiilor de pe cer. Poseidon o răpi pe Amfitrite din ascunzătoarea în care o ţinea Atlas şi se căsători cu ea.

De atunci ea trăieşte, împreună cu Poseidon, în palatul de sub ape al acestuia. Deasupra palatului tălăzuiesc valurile mării. O ceată de zeităţi ale marii îl înconjoara pe Poseidon şi-i dau ascultare. Printre ei e şi fiul lui Poseidon, pe nume Triton, care, când sună tunător din goarna lui de cochilie, stârneşte furtuni groaznice. Printre zeităţi se află şi Nereidele, frumoasele surori ale zeiţei Amfitrite.

Poseidon e stăpânul mărilor. Când goneşte pe ape cu carul lui tras de cai minunaţi, valurile veşnic zbuciumate se dau în lături, făcându-i loc să treacă. Ca Zeus de frumos, el zboară ca vântul pe întinsul fără margini al mării. Când loveşte o dată cu tridentul-i înfricoşător, valurile încununate cu creste albe de spumă se înalţă cât muntele şi marea e cuprinsă de o furtună groaznică. Valurile se izbesc cu zgomot de stânci şi se cutremură pământul. Dar Poseidon îşi întinde tridentul deasupra valurilor şi ele se potolesc.

Mulţi la număr sunt zeii care sunt în jurul lui Poseidon: printre ei se află şi Nereus, cel care păstrează toate tainele viitorului. Lui îi sunt străine minciuna şi înşelăciunea, iar zeilor ca şi muritorilor el le dezvăluie numai adevărul. Pline de înţelepciune sunt sfaturile pe care le dă bătrânul zeu. Nereus are 50 de fiice, toate deopotrivă de frumoase. Tinerele Nereide se scaldă vesele în valurile mării. Nereidele ocrotesc pe cel ce călătoreşte pe mare, hărăzindu-i cale norocoasă.

Printre zeităţile mării se numără şi bătrânul Proteus, care aidoma mării îşi schimbă înfăţişarea, prefăcându-se, după dorinţă, în felurite animale. Şi el e zeu-proroc, numai că trebuie să ştii să-l iei pe neaşteptate, să pui stăpânire pe el şi să-l sileşti să-ţi dezvăluie tainele viitorului. Printre cei care îl însoţesc pe Poseidon este şi zeul Glaucos, ocrotitorul marinarilor şi al pescarilor; acesta are de asemnea darul prorocirii. De multe ori, ieşind din străfundul mării, el a prezis viitorul, dând muritorilor sfaturi înţelepte.

Mările toate şi întreg pământul sunt înconjurate  de zeul titan Okeanos cel încărunţit de vremuri, deopotrivă cu Zeus însuşi prin cinste şi slavă. El trăieşte departe, la marginile lumii şi treburile pământene nu-l frământă. Okeanos are 3000 de fii, care sunt zei ai râurilor, şi încă 3000 de fiice, numite Okeanide, zeiţele pâraielor şi ale izvoarelor. Fii şi fiicele marelui zeu Okeanos dau mulţumire şi bucurie muritorilor prin apa lor vie şi veşnic curgătoare; ei adapă întregul pământ şi tot ceea ce este viu.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

%d blogeri au apreciat: