Istoria Atenei

Atena – capitala Greciei, situată în Atica.

– a fost un oraş-stat important al istoriei Greciei antice.

– în jurul centrului din Atena şi-a avut originea, în epoca miceniană târzie, unirea centrelor mai mici din Atica, atribuită prin tradiţie regelui Tezeu.

Atena arhaică şi aristocratică. După o fază arhaică sub regim monarhic, a urmat în sec. VIII î.Hr. un sistem de guvernare aristocrat, care, la început, şi-a exercitat funcţiile de conducere prin intermediul arhonţilor. După o tentativă eşuată a lui Kilon (636 î. Hr.) de a răsturna aristocraţia şi de a instala tirania, în 624 î.Hr. a fost elaborată legislaţia lui Dracon, primul codificator al dreptului atenian.

De la Solon la Clistene.  Ca multe alte polisuri, Atena a cunoscut între sec. VIII şi VI î.Hr. o perioadă de acute tensiuni sociale şi crize agrare, cu diferenţe foarte mari între cultivatori şi aristocraţia funciară şi o sărăcie răspândită. Arhonte în anii 594-593, Solon a intervenit atât în plan social cât şi politic în favoarea micilor cultivatori, fără a revoluţiona însă vechiul sistem al proprietăţii ateniene. El a anulat datoriile şi a introdus un sistem politic cu funcţii atribuite conform venitului, bazat aşadar pe clasele înstărite. Etapă esenţială spre democraţie, opera lui Solon nu a rezolvat totuşi criza şi nici nu a asigurat pacea internă.

Sub tiranul Pisistrate, care a mizat pe dezvoltarea micii proprietăţi şi extinderea comerţului, Atena a ajuns la o perioadă de stabilitate şi bunăstare relativă. Fiul lui Pisistrate, Hippias, a pus accentul pe o practică personală a puterii, potenţând elementele de erodare, caracteristice regimului tiranic. Expulzarea lui Hippias din Atena în 510 î.Hr. a fost cu precădere opera aristocraţilor emigraţi din motive politice, care intenţionau să se reîntoarcă la conducere. O soluţie politică, care era pe placul claselor medii, a fost dată de Clistene (arhonte între 508 şi 507 î.Hr.) care, prin reforme radicale, a îndreptat Atena spre o orânduire constituţională, ferm democrată, pe baze aproape exclusiv teritoriale, cu o conducere alcătuită dintr-o combinaţie care rezulta din elemente de vot şi tragere la sorţi şi care garanta tuturor cetăţenilor, prin durata scurtă a funcţiilor, participarea la viaţa politică. Împotriva sistemului democrat care lua naştere au încercat să se ridice în mod inutil începând cu 506 î.Hr. beoţienii, calcidienii şi spartanii.

Imperialismul atenian şi conflictul cu Sparta.  În primele secole de istorie, Atena nu a avut un rol primordial faţă de celelalte centre din Grecia, iar conflictele sale externe au avut o relevanţă minimă. Democraţia ateniană, consolidată rapid, a suportat o răsturnare prin intervenţia nefericită din timpul revoltei ioniene (499-494 î.Hr.), dar a dobândit un rol de conducere pentru întreaga Grecie în timpul celor două războaie persane (490 şi 480-479). Victoria asupra perşilor a marcat pentru Atena începutul unei perioade de 50 de ani, plină de experienţe politice importante. În 477 î.Hr. a fost creată Liga de la Delos, care includea pe lângă Atena multe insule din Marea Egee şi oraşe de pe coasta Anatoliei şi Traciei. Atena a dobândit în cadrul ligii hegemonia politico- economică, obţinând prin controlul asupra fondurilor comune o extindere importantă a puterii sale navale şi atrăgându-i în orbita sa pe toţi componenţii alianţei.

Protagonistul acestor ani şi promotorul extraordinarei dezvoltări politice, economice şi artistico-culturale aAtenei a fost fără îndoială Pericle, conducător al colegiului strategilor, timp de mai mulţi ani consecutivi.

În 431 î.Hr. cele două sisteme, atenian democratic şi spartan aristocratic, au intrat într-un conflict distrugător, care s-a prelungit 27 de ani; un război de dominaţie în care Atena a ieşit învinsă, cu pierderi mari demografice şi economice.

Prin posibilitatea oferită tuturor cetăţenilor de a participa la viaţa publică, prin baza teritorială a sistemului, rotaţia funcţiilor şi tragerea la sorţi, democraţia ateniană a fost un caz unic în lumea greacă. Ea se baza pe două caracteristice fundamentale: participarea directă la treburile publice, fără reprezentativitate, a tuturor cetăţenilor şi limitarea corpului civic numai la bărbaţii liberi, adulţi, de origine ateniană, cu excluderea femeilor, a sclavilor şi metecilor (străini care locuiau în Atena).

De la perioada elenistică la epoca modernă. În sec. IV î.Hr. Atena şi-a redobândit vigoarea şi a desfăşurat o politică echilibrată, mai întâi sprijinind Teba, care se opunea dominaţiei Spartei, iar după afirmarea Tebei, legându-se de puterea dorică. Opoziţia faţă de expansiunea macedoneană a eşuat la Cheroneea (338 î.Hr.). Sub influenţa macedoneană mai întâi, iar apoi sub dominaţia romană, oraşul şi-a pierdut capacitatea de conducător politic şi a rămas cu precădere un mare centru cultural, onorat foarte mult. Sub dominaţia bizantină (sec. VII-XII d. Hr.) Atena a decăzut până la rolul de centru de provincie. Cucerită de latini în timpul celei de a patra cruciade (1205) a fost sediul unui ducat, până la ocupaţia turcă. Rămasă sub ototmani până în sec. XIX, a fost unul din centrele mişcării de insurecţie naţională greacă. În 1834 a fost proclamată capitala noului stat independent al Greciei.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

%d blogeri au apreciat: