Cum arata orasul medieval?

Noi aşezări urbane

În primele secole ale mileniului II, populaţia Europei se deplasează încet din zona rurală în spaţiile urbane. Acest fenomen, întrerupt de marile molime din secolul al XIV-lea, a dus la reînvierea vechilor aşezări romane, pustiite sau nu de năvălirile barbare, fie la apariţia de noi aşezări (burguri), menite să-i adăpostească pe cei alungaţi din sate de opresiunea seniorilor sau pe cei veniţi de pe alte meleaguri. Aceştia sunt cel mai adesea negustori sierieni şi evrei refugiaţi din pricina cuceririi arabe.

Activităţile oraşului

Oraşul medieval este imaginea locuitorilor săi şi a activităţilor pe care le desfăşoară aceştia. Populaţia aşezărilor urbane este diferenţiată din punct de vedere social, constituindu-se rapid o categorie a patricienilor; o alta a burghezilor (mici negustori, funcţionari) şi „clasa de jos”, formată din mulţimea lucrătorilor sau a slujitorilor de tot felul. Meşteşugarii (zidari, fierari, dulgheri, măcelari, ţesători, giuvaeri etc), care furnizează principalele produse necesare vieţii urbane, constituie grosul populaţiei orăşeneşti. Negustorii aduc mărfurile:  alimente, mirodenii, ţesături, materiale de construcţii etc. din locurile unde ele se produc, adesea de pe alte continente. Slujbaşii, notarii, avocaţii, medicii, farmaciştii sunt cei care completează populaţia oraşului. Un grup masiv de persoane lipsite de ocupaţii fixe, trăind din mila publică, dă fiecărei aşezări nota de pitoresc, dar furnizează şi motivele de grijă pentru locuitori: tâlhăriile, jafurile, asasinatele sunt evenimente frecvente. Conducerea oraşelor pe care suveranul, seniorul sau episcopul o realizează fie direct, fie o transmite unor reprezentanţi ai săi, va constitui în timp un prilej de conlucrare sau de conflicte în lumea medievală.

Înfăţişarea oraşului

Oraşele medievale pot fi recunoscute de la distanţă datorită zidurilor care le înconjoară, înalte şi prevăzute cu multe turnuri de apărare (donjoane) pentru a rezista deselor asedii. Creşterea populaţiei face ca un oraş să aibă chiar mai multe şiruri succesive de ziduri.

Înfăţişarea noilor aşezări este, cel mai adesea, rezultatul întâmplării: cartiere cu case mici de cel mult un etaj, construite din lemn, înghesuite de-a lungul unor străzi înguste, podite eventual cu lemn şi zone aparţinând oamenilor cu avere, în care casele, îngrijite, sunt construite din piatră, iar străzile sunt pavate tot cu piatră. Locuinţele celor care nu dispun de mari resurse materiale nu au dotările care să le asigure un trai civilizat, străzile fiind adesea depozite de gunoi şi focare de molime care izbucnesc imprezibil. Viaţa se desfăşoară, în general, la vedere, şi doar prescripţiile religioase sunt cele care introduc o anumită ordine în această existenţă comunitară. Creşterea prosperităţii şi accentuarea diferenţelor sociale determină o nouă înfăţişare a oraşelor, care sunt supuse procesului de sistematizare şi amenajare după planurile arhitecţilor: umanismul şi Renaşterea au generat o preocupare intensă pentru aspectul cetăţii îndeosebi în Italia, dar şi în Flandra sau în Ţările de Jos.

Viaţa cotidiană în oraş

Ritmurile vieţii oraşului sunt guvernate de activităţile care se desfăşoară în cuprinsul său, de calendarul astronomic şi cel religios, ca şi de voinţa conducătorilor săi (monarhul – dacă oraşul este proprietate regală, episcopul – dacă oraşul este reşedinţa acestuia, seniorul – dacă oraşul aparţine unei familii aristocratice). Viaţa cotidiană, mult mai animată decât cea de la sate, se desfăşoară pe stradă sau în jurul câtorva edificii publice: biserica sau catedrala, reşedinţa seniorului, palatul comunal (primăria), pieţele (halele de mărfuri). Noaptea, oraşul se retrage în interior – circulaţia nocturnă de multe ori este interzisă – şi doar tâlhăriile sau incendiile pot tulbura liniştea vegheată de gărzile seniorului sau ale cetăţii.

29 răspunsuri

 1. Mi-a fost d emare ajutor la scoala, bravo !

 2. mi de mare foloss.. ma bucur de ce ati facut

 3. Multumesc frumos! M-a ajutat. )

 4. mi-a fost de mare ajuto.am luat si un zece la istorie

 5. multumesc frumos! un material foarte util si bine revizuit,multumesc din nou

 6. cu ajutorul eseelor tale voi lua 10

 7. Multumesc foarte mult

  1. este foarte bun acest program

 8. ms mult cu asta am luat 10

 9. M-a ajutat foarte mult.
  Multumesc frumos!!!

 10. mersi mult le spun celor care s-au ostenit sa scrie acest articol

 11. Multumesc frumos , foarte util acest articol.

 12. precis eu un 10 la istorie

 13. Foarte bine, vravo! Mi-e de mare folos :))

 14. Bravo! Este un referat bun! Mersi pentru ajutor! Sper sa iau 10 la istorie! 🙂

 15. cu adevarat folositor

 16. Si in plus sunt in totalitate de acord cu tine;o zi fara o carte e o zi pierduta

 17. MIA fost de mare ajutor la scoala

 18. Am luat 10 pentru asta.

 19. Foarte frumos mi-a placut.:-*

 20. ma ajutat foarte mult la scoala

 21. Si mie mi a fost de mare ajutor va multumesc mult

 22. Despre ce oras este vorba ?

 23. Acum stiu

 24. Alexandra Diana Atudosiei | Răspunde

  Mulțumesc mi-a fost de ajutor!

 25. Alexandra Diana Atudosiei | Răspunde

  Mulțumesc mi-a fost de ajutor!

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

%d blogeri au apreciat: