Moartea lui Jane Austen

JANE AUSTEN

Cauza morţii – maladia Addison

Locul de odihnă -catedrala Winchester, Anglia

Ultimele cuvinte – întrebată ce i-ar putea alina suferinţa: „Nu-mi doresc decât moartea”

Maladia Addison, o atrofiere perfidă şi progresivă a cortexului suprarenal, provoacă stări de slăbiciune, pierderi în greutate şi o tensiune arterială primejdios de scăzută. În cazul în care nu este tratată, această afecţiune înnegreşte pielea feţei, uneori complet, şi poate fi fatală.

Boala de care suferea Jane Austen a fost diagnosticată corect abia în 1964, când dr. Zachary Cope, într-un articol publicat în British Medical Journal, concluziona că simptomele de care suferea, descrise detaliat de romancieră, se potriveau îndeaproape cu cele ale maladiei Addison. Până în acel moment se crezuse că scriitoarea murise în urma unei tuberculoze a glandei suprarenale.

Maladia Addison era necunoscută în vremea în care a trăit Jane Austen, fiind descrisă pentru prima dată de dr. Thomas Addison, părintele endocrinologiei, în anul 1849, la 32 de ani de la decesul ei.

Până la declanşarea acestei boli dureroase, în vara anului 1816, Jane Austen era o femeie sănătoasă şi extrem de productivă. Născută pe 16 decembrie 1775, în satul Steventon din Hampshire, în care tatăl ei era preot paroh, Jane a fost a doua fiică şi al şaptelea copil din opt: şase băieţi şi două fete. Cea mai apropiată prietenă de-a lungul vieţii i-a fost sora sa mai mare, Cassandra, care, asemenea lui Jane, nu s-a căsătorit niciodată.

Primul ei roman, Raţiune şi simţire, a fost început în 1795, pe când ea avea 20 de ani. Printr-o serie de cărţi, printre care se numără Mândrie şi prejudecată (1813) şi Convingere (publicată postum în anul morţii sale), ea a conferit romanului englezesc caracterul său distinct modern prin tratarea detaliată a oamenilor obişnuiţi, în viaţa lor cotidiană.

Spre deosebire de romanele sale, viaţa ei nu era o comedie de moravuri. Boala a lovit-o brusc, pe când se afla în culmea maturităţii artistice. Într-un an, ea urma să moară.

La câteva luni după cea de-a patruzecea aniversare, ea s-a simţit copleşită de o senzaţie de slăbiciune şi de oboseală cronică. În muşchii spatelui i-a apărut o durere ascuţită, care s-a acutizat şi a devenit constantă. În ciuda durerii şi a incapacităţii de a sta dreaptă o perioadă mai lungă de timp, ea a încheiat romanul Convingere. Ea recunoştea că se forţează, iar efortul probabil că i-a amplificat simptomele: maladia Addison capată proporţii critice în timpul perioadelor de stres maxim.

Deşi lipsită de vlagă şi febrilă, ea a început un nou roman. Urma să fie ultima ei carte, Sanditon, iar în mai puţin de opt săptămâni, ea scrisese 24.000 de cuvinte. Însă a înţeles că acest efort este o cursă contra cronometru. Până în martie, pielea ei a început să-şi schimbe culoare, iar somnul îi devenise agitat.

În aprilie, convinsă că i se apropie sfârşitul, şi-a scris testamentul. Cassandra urma să se îngrijească de obiectele personale şi scrierile lui Jane. Având-o lângă ea pe sora sa, Jane Austen a murit în dimineaţa zilei de 18 iulie 1817.

Jane Austen urma să devină celebră abia după moarte – deşi nu imediat, deoarece scrierile ei ce prezentau societatea din perioada Regenţei au fost apreciate o vreme drept romane „cel mult domestice”. Jane Austen scrisese sub anonimat şi se străduise din răsputeri să-şi ascundă identitatea. După moartea sa, fratele ei preferat, Henry, ce a încurajat-o să scrie şi a ajutat-o să-şi publice romanele, a anunţat public cine era autoarea acestora. El a omagiat calităţile intelectuale  pătrunzătoare şi caracterul nobil al surorii sale.

Din păcate, este posibil ca tot Henry să fi fost cel ce a contribuit fără să ştie la declanşarea maladiei Addison la sora sa. Această boală poate fi declanşată de crize emoţionale. Iar în anul 1815, Henry, ce fusese sănătos şi foarte prosper, s-a îmbolnăvit grav. Jane l-a îngrijit până la însănătoşire, însă în anul 1816, el a dat faliment. Atât boala, cât şi problemele financiare ale fratelui său au reprezentat şocuri pentru Jane.

Un răspuns

  1. Ms pentru post !
    Nu gasisem prea multe detalii despre mortea ei si eram forte curios .

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

%d blogeri au apreciat: