Templele rupestre de la Abu-Simbel

Cadrul înconjurător – malul stâng al Nilului lângă localitatea Abu-Simbel, situată în sudul Egiptului; în prezent, pe înălţimile ce înconjoară lacul de acumulare format de barajul de acumulare de la Assuan.

Autori, iniţiatori – Construite din porunca faraonului Ramses II (1304-1326), prin munca miilor de robi negri, luaţi prizonieri în incursiunile din Nubia şi Etiopia, monumentele de la Abu-Simbel sunt primele temple egiptene de cult regal edificate pentru a simboliza reînnoirea perpetuă a divinizării faraonului în concordanţă cu ciclul solar, separându-le astfel de orice idee funerară, caracteristică monumentelor anterioare.

Istoric – Spre sfârşitul Regatului Nou, în timpul dinastiei a XIX (1320-1200 î.Hr.), războaiele încununate de succes au permis acumularea unor mari bogăţii şi a unui număr mare de sclavi, dând posibilitatea reluării construcţiei templelor uriaşe în zona muntoasă mai ferită a văii Nilului. Ramses II şi-a înălţat templul funerar la Theba, urmând ca expresia deplinei sale puteri divine şi politice să se manifeste în cosntrucţia celor două temple de la Abu-Simbel. Păstrate aproape intacte timp de peste 3000 de ani, în 1968-1969, odată cu începerea lucrărilor barajului de la Assuan, au fost tăiate în stâncă, transportate şi reconstituite la un nivel cu 65 de metri mai sus.

Structură, stil – Intrarea în masivul stâncos, în care a fost săpat templul cel mare, era străjuită de patru statui colosale de aceleaşi proporţii (20 de metri înălţime), reprezentând pe Ramses II alături de zeii primordiali Ptah, Amon-Re şi Re-Harakti. În prima sală rupestră se găseau două rânduri de câte patru stâlpi, pe care erau adosate statui ale faraonului; din aceasta se ajungea într-o sală mai mică cu patru coloane şi apoi în sanctuarul cu sculpturi reprezentând de asemenea pe faraon şi cele trei zeităţi tradiţionale. Pereţii erau împodobiţi cu diverse reliefuri, reprezentând scene de luptă din bătălia de la Kadech. La câţiva zeci de metri de templul cel mare se afla intrarea în cel de al doilea templu rupestru cu două săli de dimensiuni mai mici, închinat zeiţei Hathor şi reginei Nefertari.

Un răspuns

  1. Exact ce aveam nevoie.Mersi,domne’ Horia D. O. O sa mai revin.

    Apreciază

Lasă un comentariu

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.