Lupta lui Zeus cu Typhon

Geea se mânie pe Zeus din Olimp pentru că se purtase aşa de aspru cu fiii săi, titanii. Ea se căsători cu întunecatul Tartar şi dădu naştere unui monstru înfricoşător, Typhon. Uluitor de mare, cu o sută de capete de balaur, aşa ieşi Typhon din pântecele Geei. Cu urletul-i sălbatic cutremura văzduhul. Hămăit de câine, glas de om, muget de taur înfuriat, răcnet de leu – toate erau unite în urletul acela. Limbi de foc se învârtejeau în jurul lui Typhon, iar pământul se clătina sub greutatea paşilor lui.

Zeii se cutremurară de groază. Dar Zeus, stăpânul tunetelor, se năpusti vitejeşte asupra lui şi lupta se încinse. Trăsnetele prinseră din nou a scânteia în mâinile lui Zeus, iar tunetele spintecară văzduhul. Pământul şi bolta cerească se zguduiră până în temelii. Pământul deveni iarăşi o mare de flăcări aşa cum fusese în timpul luptei cu titanii. Când Typhon se apropia de ţărmuri, mările clocoteau. Sute de săgeţi – fulgere de foc – aruncate de Zeus, zburau în toate părţile; părea că focul lor va aprinde văzduhul, că până şi norii întunecaţi şi aducători de furtuni vor fi mistuiţi.

Zeus prefăcu în cenuşă cele o sută de capete ale lui Typhon, care se rostogoli la pământ; leşul lui dogorea atât de tare, încât totul se topea în jur. Zeus îl ridică şi-l azvârli în bezna Tartarului care-i dăduse viaţă. Dar şi de acolo Typhon mai ameniţa pe zei şi tot ce e viu. El dezlănţuie furtuni şi face să erupă vulcanii. Împreună cu Echidna, cea jumătate femeie şi jumătate şarpe, el aduce pe lume pe Orthos, dulăul fioros cu două capete, apoi pe Cerber – câinele iadului, pe hidra din Lerna şi pe Himera. Deseori, Typhon cutremură pământul.

2 răspunsuri

  1. Gheorghita Ionescu Eugeniu | Răspunde

    Intodeauna „Fat-frumos’invinge zmeul, oricate capete ar avea acesta, asa se-ntampla in povesti. Typhon era nemuritor ca si Prometeu. El il ataca pe Zeus aruncand in el cu bolovani de marimea unor munti, ba chiar, punand piatra peste piatra voia sa ridice un „Babel”sa ajunga in cerul din care Zeus il tuna si-l fulgera. Armele lui Zeus fiind superioare bolovanilor lui Typhon a naruit speranta titanului de a invinge pe stapanul focului ceresc.Invins titanul a ramas sa alimenteze (printre altele)fieraria lui Hephaystos.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

%d blogeri au apreciat: