Moartea unei regine

Lady Jane Grey – decedată în 1534.

Regină a Angliei vreme de numai 9 zile, Lady Jane Grey, în vârstă de 16 ani, a fost decapitată pentru trădare împotriva unei rivale romano-catolice la tron, Maria I. Fiind nevinovată, o simplă victimă a intrigilor politice ce au forţat-o să accepte tronul (ea leşinase la aflarea veştii că urma să devină regină), Lady Jane – alături de soţul ei în vârstă de 19 ani, Lordul Guilford Dudley – a fost condamnată la moarte pe 12 februarie 1554.

Printr-o coincidenţă sinistră, pe când se îndrepta spre eşafod ea şi-a ridicat privirea din cartea de rugăciuni pe care o ţinea în mâini şi a zărit gărzile de la palat transportând trupul neînsufleţit şi capul retezat al soţului ei, ce tocmai fusese executat.

Compătimită de mulţimea adunată şi de călău, ea şi-a declarat înlăcrimată nevinovăţia, apoi s-a legat singură la ochi, implorându-l pe călău: „Te rog să mă omori repede”.

Temându-se că acesta îi va tăia capul înainte ca ea să-şi aşeze capul pe butuc, ea l-a întrebat: „Mi-l vei reteza înainte să mă aşez?„, însă el i-a promis: „Nu, doamnă”.

Însă legată la ochi, înspăimântată şi dezorientată, ea nu reuşea să găsească butucul şi a început să plângă: „Unde este? Ce să fac? Unde este?”

El a dus-o în dreptul butucului, a ajutat-o să-şi aşeze gâtul, iar ea a strigat: „Mor împăcată cu toată lumea. Domnul s-o apere pe regină!”

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

%d blogeri au apreciat: