Ai învins, Galileene!

VICISTI, GALILAEE!

Vorbă atribuită împăratului Romei Iulian (331–363), numit Iulian Apostatul, care părăsise creştinismul şi încercase să restaureze religia păgână. Iulian a murit în Mesopotamia, de o rană primită în cursul unei lupte cu perşii. Avea 31 de ani şi era într-al doilea an al scurtului său principat.

Iulian se arătase neînfricat, izbutise chiar să redreseze situaţia, cînd a fost străpuns de „o lance de cavalerie venită nu se ştie din ce parte“ (Ammianus Marcellinus). Într-adevăr, nu se ştie până astăzi dacă Flavius Claudius Iulianus a murit de lovitura unei suliţe duşmane sau prin trădarea unui roman (L. Jerphagnon). Sfîntul Efrem, scriitor sirian, contemporan, însă nu martor ocular, ne încredinţează că Iulian, înainte de a muri, ar fi strigat: „Ai învins, Galileene!“, Galileanul fiind Isus.

După alţi cronicari creştini, împăratul, murind, ar fi ameninţat cerul, spunînd: „Helios, m-ai pierdut!“, Helios fiind, în gîndirea lui, zeul suprem al religiei pe care voia s-o statornicească în imperiu în locul celei creştine.

Aceste versiuni legendare provin deci din medii creştine ostile acestui nepot al lui Constantin cel Mare care devenise apostat.

În schimb, admiratorii păgâni ai defunctului împărat au încercat să-i împodobească sfârşitul cu o aură socratică.La douăzeci şi cinci de ani după moartea lui, Ammiamus Marcellinus îl înfăţişează stând de vorbă cu doi filozofi, înainte de moarte, despre soarta sufletului.

sursa:Francois Bluche – De la Cezar la Churchill. Vorbe memorabile explicate in contextul lor istoric, Ed. Humanitas, Bucuresti, 2000, pag. 49

4 răspunsuri

 1. Gheorghita Ionescu Eugeniu | Răspunde

  In „Pateric” se spune ca Iulian ar fi fost ucis de lancea sf. Mercurie la rugaciunea unui episcop crestin. Lancea din icoana sfantului zice-se, ar fi sangerat in ziua aceea.

  Apreciază

  1. Ma mir cum nu va este rusine sa va mandriti cu ura. Cu o crima. Cu crimele descrise in biblie, cu incesturile descrise acolo. Daca asta inseamna sa fii crestin, ma lipsesc de porcariile voastre infecte si ma duc dupa acel imparat, care v-a vazut exact asa cum sunteti. Adica niste animale insetate de sange

   Apreciază

   1. Înțelegerea pe care o ai asupra Bibliei este forte eronată, lacunară, stereotipică.
    Apoi, argumentarea ta începe cu un dispreț față de creștini: „vă mândriți cu ura”, pentru ca în final să transmiți o ură viscerală față de toată comunitatea creștină, adică vreo 2-3 miliarde de oameni.
    În fine, important este să reiterez, NU ASTA ÎNSEAMNĂ SĂ FII CREȘTIN. Nu ceea ce ai dedus dumneata.

    Apreciază

   2. Cozma Nicolae

    Nu trebuie să faceți ceva stimate domn îl veți găsi unde vă veți duce dacă nu vă pocăiți!mândria merge înaintea căderii,ne spune un cuvânt din Scriptură! Dumnezeu să vă dea înțelepciune și lumină! Să aveți o noapte binecuvântată.

    Apreciază

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

%d blogeri au apreciat: