Moartea Ioanei d’Arc

Ioanei d’Arc

Decedată în 1431, la vârsta de 19 ani

Cauza morţii: ardere pe rug

Locul de odihnă: rămăşiţele au fost aruncate în Sena

Ultimele cuvinte: în timp ce flăcările îi aprindeau roba: „Îmi este foarte teamă că veţi suferi de pe urma morţii mele… Iisus! Isus!

Ioana d’Arc, numită Jeannette în familie, era cea mai mică dintre cei cinci fraţi, fiica unor ţărani prosperi din Domremy, în ducatul francez Bar. Ea nu fusese dată la şcoală, nu ştia nici să scrie, nici să citească şi lucra ca slujnică şi ciobăniţă. Fiind extrem de credincioasă şi de patriotă, se simţea chinuită de perpetuarea Războiului de 100 de ani dintre ţara sa şi Anglia.

Pe când avea 13 ani, i s-a întâmplat un fapt miraculos – sau cel puţin semnificativ din perspectivă medicală. A început să audă voci şi să aibă viziuni cu Sf. Mihail, îmbrăcat în armura de cavaler, secondat de Sf. Margareta şi de Sf. Caterina. Fiinţele divine i-au şoptit în ureche  vreme de trei ani.

În anul 1428, pe când Ioana avea 16 ani, vocile au rugat-o să meargă în audienţa la Delfin, Carol al VII-lea, şi să-i dezvăluie acestuia că are o misiune divină: să-i alunge din ţară pe englezi şi pe burgunzi, să dedice acest regat curăţat slăvirii Domnului şi să asiste la sfinţirea încoronării Delfinului (încoronarea se petrecuse cu 11 ani inainte) – lucru ce fusese imposibil până atunci, deoarece locul tradiţional al încoronărilor religioase, Reims, se afla în centrul teritoriului ocupat de armatele engleze. Delfinului i-a plăcut ce a auzit, astfel că şi-a încredinţat armatele pe mâna adolescentei.

În acest timp, Ioana îşi modificase semnificativ înfăţişarea. Lungul ei păr negru a fost tuns până deasupra urechilor, iar trupul ei musculos şi îndesat a fost înfăşurat în haine bărbăteşti.

În numele Domnului, Ioana a regrupat forţele franceze, iar victoria sa de la Orleans a fost interpretată ca o minune, dovada misiunii ei divine. Două luni mai târziu, regele a fost încoronat religios la Reims.

Factorii ce au condus la sfârşitul tragic al Ioanei au fost atât victoria ei, cât şi vocile pe care le auzea. Pe data de 22 mai 1430, Ioana, pe atunci în vârstă de 18 ani, a fost luată prizonieră şi închisă de englezi la înfrângerea cărora participase. Împotriva ei s-au formulat 12 acuze grave, printre care şi „oroarea” purtării de veşminte bărbăteşti, vărsarea de sânge britanic şi refuzul de a tăgădui că aude vocile sfinte.

Însă aceste voci erau reale sau imaginare? Acum câteva secole, o fată ce mărturisea că aude voci şi are viziuni era considerată posedată de un sfânt sau de un demon. În prezent, ea ar fi internată într-un spital de psihiatrie pentru a fi investigată. De fapt, mulţi istorici ai medicinei au cercetat-o pe Ioana d’Arc şi au emis diagnostice.

Dar să începem cu faptele. La procesul ei din 1431, Ioana a oferit judecătorilor mai multe detalii intrigante referitoare la voci. Iniţial, ea le auzea doar când era cuprinsă de teamă. Nu le-a putut distinge mesajele abia şoptite decât cu a treia ocazie, când sfinţii s-au şi materializat vizual pentru prima dată. Şi nu putea înţelege vocile dacă în casă sau în curte era zgomot. Ea a spus că aceste apariţii erau însoţite de un „miros plăcut”, iar teama pe care i-o inspirau o făcea să cadă în genunchi.

Iată şi părerea medicală modernă. Este foarte probabil ca, încă din pubertate, Ioana să fi suferit de atacuri intermitente de acufenă în formă agravată, acel ţiuit iritant din urechi pe care mulţi din cei care suferă de această afecţiune îl traduc într-o voce care le vorbeşte. Acufena se manifesta în cazul ei unilateral, pe partea dreaptă, şi era însoţită de tulburări vizuale sub forma de lumini intense, un fenomen frecvent. O altă opinie medicală este că Ioana suferea de un anumit tip de tumoare cerebrală, un tuberculom. Apărând în regiunea temporo-sfenoidă a creierului, tumoarea poate produce simptome de voci şi viziuni.

Indiferent de diagnostic, Ioana ar fi fost internată. Însă anchetatorii ei au poruncit: „Moarte, prin ardere pe rug”. Ioana, în vârstă de numai 19 ani, era îngrozită de ideea de a arde de vie, însă nu a tăgăduit natura divină a apariţiilor sale.

Moartea Ioanei d’Arc

La ora nouă, în dimineaţa zilei de 30 mai 1431, Ioana a urcat în căruţa închisorii şi a fost trasportată în piaţa centrală din Rouen. Aceasta era plină de soldaţi, oficiali ai bisericii, nobili şi orăşeni. În timp ce era târâtă către rug, Ioana s-a rugat să i se aducă o cruce de la biserică pentru a-şi putea aţinti privirea asupra ei până la sfârşit. Dorinţa i-a fost îndeplinită, iar ea a fost legată de stâlpul din mijlocul rugului, pe cap aşezâdu-i-se mitra Inchiziţiei – o bentiţă pe care era înscris sloganul „Eretică, Recidivistă, Apostată, Idolatră”.

Călăii au aprins lemnele în puncte strategice, iar flăcările au început să pâlpâie şi să se ridice în jurul picioarelor ei. Un călugăr ţinea crucea cerută de ea la înălţime, fortând-o să privească în sus, nu către flăcările ce se amplificau. Fumul a făcut-o să tuşească, iar atingerea primelor flăcări i-au produs un ţipăt. Mulţimea gălăgioasă a îngheţat. Din acel moment, deasupra pieţei s-a aşternut o linişte mormântală, tulburată doar de trosniturile lemnului ce ardea. În momentul în care hainele i-au fost cuprinse de flăcări, Ioana a privit către cer şi, pe jumătate implorând şi pe jumătate plângând, a ţipat: „Iisus! Iisus!”

După ce hainele i-au fost carbonizate integral – deşi carnea nu-i fusese atinsă – lemnele aprinse au fost trase deoparte pentru ca spectatorii să vadă că sentinţa fusese îndeplinită. „Au văzut-o complet goală, aflăm dintr-o sursă, dezvăluind toate secretele unei femei, iar când această imagine a fost privită suficient de mult, călăii au reaprins focul în jurul bietului cadavru.” Călăii ştiau cum să ofere mulţimii contravaloarea preţului pentru spectacol.

sursa: Charles Panati – Cartea sfârşiturilor, Traducător: Octav Ciuca, Ed. Orizonturi

41 răspunsuri

  1. da.avea 19 cand a murit

   1. Doctorii inconstienti dau verdicte dupa intelepciunea omeneasca si fireasca; ceea ce inseamna TOTAL gresita. La fel si in cazul Ioanei d`Arc. Mancasera usturoi si le mirosea gura a mort. (doctorii).

 1. poi atunci oameni nu stiam sa ierte sau sa traca cu vederea puteau sa ii dea o pedeapsa mai mica cum ar fi biciuirea dar nu sa o arda de vie.si sa fim seriosi la 19,era o varsta foarte frageda si stunci poate dorea sa isi inceapa viata!

 2. De fapt, varsta de 19 ani echivala cu varsta de vreo 40 de ani azi. Sa nu uitam ca media de varsta la acea vreme nu trecea de 40-45 de ani! Plus ca o considerau posedata (ca sa spun pe romaneste), ceea ce le inspira groaza. In acea vreme nu stiu sa fi existat exorcizari, deci solutia era arderea pe rug (focul purificator etc.)

  1. nu prea cred

 3. este foarte curajoasa

 4. da ade ai scris compunerea?

 5. da e tare ca si ade ce a spus

 6. biserica catolica o credea o vrajituare si acestia nu acceptau asa ceva si daca vati mai documentat mai toate „vrajitoarele” au fost arse pe rug

 7. Nu avea cum sa fie considerata vrajitoare de catre biserica catolica, englezii erau anglicani, nu catolici.Biserica catolica, cea de care Franta si apartinea o considera dintotdeauna o sfanta.

  1. pe vremea aceea Anglia era catolica. Henric al VIII-lea a rupt Anglia de BC deoarece papa nu i-a aprobat divortul de Caterina de Aragon. Henric voia sa se recasatoreasca cu Ana Boylen, insa BC nu accepta a doua casatorie. Lucrurile acestea se petrec abia in Sec al XVI-lea. deci pe vremea Ioanei d’Arc , care a trait in Sec al XV-lea , Anglia era Catolica.

 8. Mi-a folosit acest articol, interesant.Si in zilele noastre vorbele unei persoane careia ii vorbesc sfintii ar fi puse la indoiala, arsa pe rug n-ar fi acea persoana dar trimisa la o clinica de persoane cu probleme mintale sigur ar fi.
  Probabil ca a fost adevarat cazul ei, mai ales ca si-a indeplinit misiunea, asta e o dovada. In schimb, ma distreaza ca medicii din zilele noastre emit diagnostice, fata a murit acus cateva secole, nu s-au mai gasit nici osemintele ei,deci diagnosticele sunt inutile.

 9. Inconstientilor Dumnezeu EXISTA dar voi nu-L vedeti sunteti orbi. Daca mai sunt alte comentarii contradictorii mesajelor postate de mine… acest site nu va mai exista. Trebuie sa intelegeti ca nu va vreau raul dar constientizati ca aveti o CREDINTA nu religie….. religia NU face nimic… CREDINTA DA. NU va mai luati dupa ceea ce ati auzit sau ati citit un articol poate interpretat gresit… wikipedia este site-ul cu info utile parerea mea. Aveti grija de voi. Anonymous.

  1. tu ce voci auzi??? sau ai puteri magice prin *credinta*?? si diavolii au credinta..

 10. Imi pare foarte rau de moartea ei:(

 11. au facut un mare ..pacat

 12. un copil bolnav,si o lume nebuna! pacat de anii ei, cruzime far limite, asta era credinta?

  1. Ai dreptate este întradevăr păcat.

 13. Multumesc pentru informatii ! Ar fii frumos ca toti oamenii oamenii sa inteleaga motivul faptelor ei.

 14. mi se pare ca au fost nedrepti cand au arso .sunt niste CRIMINALI

 15. ioana a fost nebuna…a avut vedenii…era posedata…sa nu uitam domnilor ca acea asa-zisa posedare a oferit francezilor o glorioasa victorie.. urmata de incoronarea regelui Frantei…un nebun oare ar fi in stare de asa ceva? dar binenteles ca istoria e scrisa de oameni mult mai receptivi la supozitii absurde decat la realizarile celor care cu adevarat au lasat un nume in urma lor…

 16. e foarte interesant

 17. ESTA MISTO DAR PACAT DE SOARTA ACESTEI FETE

 18. cruda moarte,o pedeapsa foarte aspra,pentru o fata si de 19 ani.intradevar fara pic de inima!

 19. Thank you, I have recently been looking for information approximately this topic for a long time and yours is the greatest I’ve found out till now. However, what about the bottom line? Are you sure concerning the source?

 20. Greetings! This is my formerly pop in to your blog! We are a collection of volunteers and starting a new assignment in a community in the matching cubbyhole. Your blog provided us helpful information to work resting on. You have through a brilliant job!

 21. Mulțumesc mult pentru articol, m-a ajutat la tema mea la istorie. Îmi place foarte mult blogul vostru, deoarece iubesc și istoria.

 22. ma ajutat foarte mult la franceza va multumesc :* :* :*

 23. Dumnezeu este Creatorul nostru.cu siguranţă că cei care au comis acest lucru extrem de inuman vor plăti la Judecatat de apoi,venire Domnului nostru Isus Hristos.abia aștept momentul!ISUS,ISUS,tu ești salvarea celor buni și drepţi!îţi mulțumesc fiindcă ai grijă de noi!

 24. este un extraordinar fapt de cruzime,dupa cate facuse, ajutand armata engleza .Dar din cate se vede sunt destui admiratori acestei virtuti care a savarsito Ioana de Arc , ea ne infatiseaza un exemplu de credinta . Ii muitumesc redactorului acestuireferat de mare succese.
  MUITUMESC!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

 25. Cei care L-au intalnit pe Domnul si au avut trairi cu EL, au platit mereu cu viata acest lucru. De cealalta parte sunt cei care se considerau invatati neputand accepta faptul ca ceea ce auzeau si vedeau la Ioana, era peste puterea lor de a accepta, considerand parerea lor mai presus, din mandrie. Acest fapt din istorie este numai una din incercarile dimensiunii dumnezeiesti, numai una din incercarile Domnului, de a lua legatura cu omenirea; realitatea ca Imparatia Lui exista si ca aceasta este o realitate ! Oamenii cred mai mult in OZN-ee sau cauta mai degraba extraterestrii, decat sa inteleaga si sa accepte aceste lucruri despre care Domnul Isus a vorbit ! Din pacate … Dar adevarul este ca cealalta dimensiune este realitate ! Incepand cu viata, lucrarile, moartea si invierea Domnului Isus, calea catre Imparatie a fost deschisa si EL a cautat si cauta tot timpul sa ne conecteze la adevar. Dar cum sa vezi lucruri nevazute ? Si cum sa crezi in ele ? Prin EL. Prin credinta. Alta cale , din pacate, nu este.

 26. […] e cineva care n-a auzit de ea? Daca da, atunci iti recomand sa citesti povestea ei pe istorii regasite si abia apoi sa continui articolul. Este insa o figura proeminenta a istoriei si cu siguranta una […]

 27. Multumesc foarte mult … M-a ajutat la tema de la franceză. ( îmi pare foarte rău de Ioana d ‘ Arc . Era destul de tânăra )

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

%d blogeri au apreciat: