Un copil precoce

Marele matematician, fizician si astronom german Karl Friedrich Gauss a fost un copil precoce. Intreband cand pe unul, cand pe altul, cate o litera, cate o cifra, a invatat singur sa citeasca si sa socoteasca, inainte de a merge la scoala.

Dupa ce a implinit 7 ani a fost dat la scoala elementara a orasului Braunschweig. Aici l-a avut invatator pe Hans Buttner, cunoscut pentru asprimea cu care se purta cu elevii sai, care insa a fost surprins de usurinta extraordinara a micului elev Gauss de a face mintal calcule aritmetice complicate, pe care alti copii de varsta lui nu le puteau face nici pe hartie.

Astfel, intr-o zi, facand o boacana, a fost pedepsit sa stea in genunchi la vestitul colt cu graunte, pana cand va aduna mintal toate numerele de la 1 la 100 inclusiv. Inainte de a ajunge la coltul cu pricina pentru a-si executa pedeapsa, copilul i-a dat rezultatul: 5050.

Surprins, invatatorul l-a intrebat cum a facut calculul. El a raspus ca lasand la o parte ultimul numar 100, numerele ramase se pot grupa astfel: 1+99=100; 2+98=100; …; 49+51=100, deci in total de 49 de ori 100, la care se adauga numarul 100 lasat initial deoparte si 50 termenul ramas izolat, fac in total 5050. Uimit de inteligenta copilului, invatatorul l-a absolvit de pedeapsa. 🙂

Reclame

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: