Boala lui John Dalton – Avantaje si dezavantaje

Dalton a fost primul care a descris, intr-o publicatie din 1794, boala de care suferea el insusi, cunoscuta astazi sub numele de discromatopsie sau daltonism, care se caracterizeaza prin confundarea culorilor sau absenta vederii in culori, culorile fiind percepute ca diferite tonuri de gri.

Faptul ca el nu distingea culorile sau le confunda a constituit un mare impediment in experientele lui de chimie, care presupuneau utilizarea unor reactivi ce-si schimba culoarea in contact cu substantele chimice, ceea ce permite identificarea acestora (precizarea naturii lor) in cazul efectuarii analizelor chimice.

Dar boala de care suferea a avut si o parte buna scotandu-l dintr-o situatie dificila, din care a putut sa iasa cu constiinta impacata. In 1832 primind titlul de doctor al Universitatii din Oxford, pentru a fi prezentat in aceasta calitate regelui William al IV-lea, el era obligat sa imbrace o roba de culoare stacojie, culoare care era interzisa unui quaker (el apartinea acestei secte religioase). El a acceptat sa imbrace roba, pe care o vedea gri, fara sa aiba mustrari de constiinta. Se dovedeste astfel ca nu exista situatie fara iesire. 🙂

Reclame

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: