Christ galben – Paul Gauguin

Gauguin recurge adesea la motive pictate deja pe care si le insuseste si le aseaza intr-o noua ambianta.

Christ galben a fost inspirat in mod direct de statuia de lemn policroma a unor mestesugari din secolul al XVII-lea. Statuia se afla in capela Tremalo din provincia Bretagne, nu departe de Pont-Aven, unde locuia artistul.

Incepand cu aceasta lucrare, pictorul isi asuma deschis intoarcerea la opere deja existente. Imprumuta forme si teme din cultura italiana medievala, primitiva si din culturi indepartate nu numai in timp, dar si in spatiu: egipteana, nipona si maori.

Din amestecul straniu al formelor si al motivelor de inspiratie atat de diferite se nasc cele mai mature creatii ale artistului. Are dreptate scriitorul Octave Mirabeau cand descopera in Christ galben amestecul enervant si apetisant de „solemnitate barbara, liturghie catolica, vise indiene, viziune gotica si simbolism melancolic si fin”.

Gauguin merge insa mai departe. Preia idei formale si din propriile lucrari si, aidoma unui compozitor, le prelucreaza ca si cum ar scrie variatii diferite pe aceeasi tema.

Christ galben este o lucrare extrem de reprezentativa pentru sintetism si pentru ceea ce numim primitivismul lui Gauguin. In partea stanga a tabloului se vad femei din Bretagne, motiv ce constituie o noua varianta a tabloului realizat mai demult: Viziune dupa liturghie. Sirul de viziuni sintetice cere forme schematice.  Figurile sunt marcate cu linii de culoare inchisa. Viziunea sintetica obliga la un stil simplificat: sunt pastrate numai liniile cele mai importante, contururile motivelor si urmele ce sugereaza profunzimea.

sursa: Mari pictori, Nr. 3

Un răspuns

  1. […] Christ Galben, gauguingallery.com […]

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

%d blogeri au apreciat: