Pariul lui Pascal

Ce reprezintă Pariul lui Pascal? Deşi era credincios catolic, Pascal nu şi-a propus să demonstreze existenţa lui Dumnezeu, în schimb – în termenii teorii probabilităţilor – propune un aşa-zis pariu:

Suntem incapabili să ştim ce este, nici dacă este. Raţiunea nu poate hotărî nimic. Să căutăm acum pierderea şi câştigul, afirmând că Dumnezeu există. Dacă e să câştigaţi, câstigaţi totul, dacă pierdeţi, nu pierdeţi nimic!”

Dacă crezi că Dumnezeu există, ai câștigat o lume; dacă nu, n-ai pierdut nimic!

6 răspunsuri

 1. […] Comentariul meu: am dat o pilda zen, desi n-am nici o apetenta pentru filozofiile Orientului Indepãrtat; natura mea este de a-mi spune pãrerea, ceea ce, in majoritatea cazurilor, nu-i totuna cu adevarul…Cât pot, evit sã atac persoanele nepublice; atac intentionat ceea ce mi se pare rãtãcire fata de valorile Europei crestine; mã deranjeaza, mã supãra, mã destabilizeaza, mã despereaza…, in mod deosebit, propaganda, locurile si imprejurarile ce determina rãtãcire; dacã cititorii mei nu evita acele situatii, nu stiu dacã trebuie sã-mi cer scuze…Faptul ca insãsi o parte dintre vest- europeni se indeparteaza de valorile noastre  si  se complac in tentatiile oferite de alte culturi, nu-i o scuza… […]

 2. Fragmentul e tradus literal, nu prea are farmec. O formulare mai concisă și de mare impact ar suna cam așa:
  Dacă crezi că Dumnezeu există, ai câștigat o lume; dacă nu, n-ai pierdut nimic. 🙂

  Știu că, în original, adresarea conține pluralul de politețe, dar pentru blog merge o adresare mai directă, de tip anglo-saxon, pentru a dirija frumos un cititor spre textul genial.
  Nu înțeleg de ce ați omis tocmai fraza finală, motivația care ar scoate în evidență modernitatea și credința autorului, care adeverește ideea că marii oameni de știință și cultură sunt credincioși, respectând și înțelegând ideea de Creator, indiferent cum o numesc în operele lor.
  Așadar, vă rog să adăugați inimilor cititorilor și ultimele cuvinte din citatul celebru, să înțeleagă CLAR care este IDEEA PARIULUI:
  Gagez donc qu’il est, sans hésiter.
  🙂

 3. Multumesc pentru aceste precizari utile.

 4. Mulțumesc, toate cele bune. Am pariat cu viața mea că Există. 🙂
  Noapte bună

 5. Ati castigat pariul! 🙂

 6. […] lacună teologică a pariului lui Pascal este ideea că o credință nu poate fi o alegere liberă. Implică o simetrie între ceea ce se […]

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

%d blogeri au apreciat: