Ahile

Ahile – erou din mitologie greacă. Este personajul principal din Iliada, fiu al muritorului Peleu şi al nereidei Thetis. Cufundat în apele Styxului de către mama sa, pentru a-l face nemuritor, i-a rămas vulnerabil numai călcâiul, neudat, deoarece de acolo fusese ţinut.

O altă versiune a legendei spune că Thetis l-ar fi miruit pe copil cu ambrozie şi apoi l-a pus asupra focului, ca să ardă porţiunea de muritor din el. Din această operaţie a fost întreruptă de Peleu şi, înfuriată, i-a abandonat pe tată şi pe fiu. Peleu a dat copilul în grija centaurului Chiron, care l-a crescut şi l-a educat.

Când Ahile era copil, Chalcas a făcut profeţia că cetatea Troiei nu va cădea fără ajutorul lui. Thetis ştia însă că, dacă fiul ei se va duce la Troia, va muri, aşa că l-a trimis la curtea lui Lycomedes, în Scyros, unde a fost ascuns, deghizat în fată. În timpul şederii acolo, a avut o legătură cu fiica lui Lycomedes, Deidamea, în urma căreia aceasta are un fiu, Pyrrhus (sau Neoptolemus).

Ahile merge cu Odiseu la Troia, însoţit de cel mai bun prieten al lui, Patrocle. Printre faptele de arme ale lui Ahile se numără capturarea a 23 de oraşe de pe teritoriul troian, inclusiv oraşul Lymessos, unde o ia ca prizonieră de război pe Briseis. Toate acestea constituie acţiunea Iliadei. Ahile refuză să mai lupte alături de greci, dar este de acord să se ducă pe câmpul de luptă Patrocle, şi să lupte în locul lui, purtând armura sa. Patrocle este ucis a doua zi de eroul troian Hector, care-l confundă cu Ahile.

Plin de tristeţe, din cauza morţii celui mai bun prieten, şi de mânie împotriva lui Hector, care-l ucisese, se întoarce pe câmpul de luptă şi-l ucide pe Hector, pe care-l leagă de carul său de luptă, înainte de a trece zidurile Troiei. La început refuză să înapoieze trupul lui Hector pentru a fi înmormântat, dar la cererea tatălui acestuia, regele Priam, cedează şi-i înapoiază mortul.

După moartea lui Hector, Ahile continuă să lupte eroic. În cele din urmă, fiul lui Priam, Paris (sau Alexandru), ajutat de Apollo, răneşte pe Ahile cu o săgeată în călcâi, ucigându-l.

Expresia: Călcâiul lui Ahile este folosită pentru a indica partea slabă a cuiva.

Mai există şi expresia Mânia lui Ahile, referindu-se la mânia eroului, care-a produs atâta distrugere încât l-a făcut pe Homer să-şi înceapă Iliada cu aceste cuvinte.

Despre un bărbat viteaz, o persoană cu capacităţi supraomeneşti, un erou –  se zice că este un Ahile.

2 răspunsuri

  1. Gheorghita Ionescu Eugeniu | Răspunde

    Ahile ramane o figura legendara din Iliada, prototipul eroului razboinic prin excelenta. Ca era invulnerabil, o fi fost, si Siegfried era, invulnerabilitatea nu le-a folosit la nimic. Erau eroi in Iliada care se descurcau fara „armura naturala”; Diomedes, Ajas Telamonianul, Ajax Oilidul.Toti sunt insa personaje, Homer e parintele lor. „Canta zeita mania ce-aprinse pe Ahil Peleianul…”

  2. nedelcu madalina florina | Răspunde

    acest film este relizat dupa iliada scrisa de homer. ahile este reprezentat de brad pitt. este un film foarte frumos care merita sa fie vazut.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

%d blogeri au apreciat: