Agamemnon

Agamemnon – figura legendara a antichitatii grecesti. A fost fiul lui Atreus si fratele lui Menelaus, regele Micenei (in Homer) sau al Argosului (in unele relatari de mai tarziu) si seful suprem al armatelor elene in razboiul impotriva Troiei. S-a casatorit cu Clitemnestra, cu care a avut mai multi copii, intre care Oreste, Electra si Iphigenia.

Cand grecii navigau spre Troia, flota lor a fost surprinsa in Aulida, de vanturi puternice. Calchas prezice ca nenorocirile lor se datorau lui Agamemnon, care o suparase pe Artemis (zeita vanatorii), comparandu-se cu ea in ceea ce priveste arta vanatului. Vantul distrugator nu va inceta, spune Calchas, decat atunci cand va fi sacrificata fiica lui Agamemnon, Iphigenia. Agamemnon este de acord, cu durere in suflet, dar Artemis insasi o ia de pe altar, inlocuind-o cu o caprioara.

In timpul asediului Troiei, Agamemnon il jigneste pe marele luptator grec Ahile cand i-o ia pe Briseis, prada lui de razboi. Furia lui Ahile serveste ca subiect Iliadei. Dupa infrangerea Troiei, Agamamnon o ia pe Cassandra, fiica regelui Priam, si o duce cu el in Grecia, facand din ea concubina sa.

Agamemnon are o soarta nefericita: intr-o varianta, el cade sub forta blestemului si ramane pe pamantul lui Aegistos, iar in alta, ajunge acasa unde-l gaseste pe Aegistos asteptandu-l. In ambele cazuri, Aegistos devine sotul Clitemnestrei, si cei doi il ucid pe Agamemnon si, curand dupa aceea, si pe Cassandra. Aegistos si Clitemnestra domnesc peste regatul lui Agamemnon, dar sunt ucisi in cele din urma de fiul lui Agamemnon, Oreste (sau, dupa alte relatari, de Oreste si Electra).

Intoarcerea lui Agamemnon acasa si evenimentele care au urmat constituie subiecte predilecte ale tragediei grecesti.

Aluzii despre el se gasesc in Iliada si Odiseea de Homer; Eschil si Seneca au fiecare cate o opera care-i poarta numele; Euripide, Ifigenia in Aulida; Racine, Ifigenia.

2 răspunsuri

  1. Gheorghita Ionescu Eugeniu | Răspunde

    Nu-mi amintesc sa fi fost pomenit numele lui Agamemnon in vreun izvor istoric. Masca mortuara apartine unui rege, s-a convenit sa fie „atribuita” lui Agamemnon deoarece descoperitorul ei era incredintat ca este asa. Daca Homer nu ar fi scis, n-am fi stiut nimic despre Agamemnon, Odiseu, Menelaos si cati vor mai fi fost.

  2. Ce bine ca a existat Homer!

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

%d blogeri au apreciat: