Balconul – Edouard Manet

Manet calatoreste in 1865 la Madrid. In acest an apar in tablourile sale primele scene cu balcon (Portretul lui Angelin). In 1868 revine la aceasta tema, cand picteaza Balconul.

Pentru tablou au pozat trei prieteni. Berthe Morisot, cea care va deveni mai tarziu cumnata lui Manet, poate fi vazuta in prim-plan. In partea stanga sta tanara violonista Fanny Claus. Cel de-al treilea personaj este Antoine Guillemet, peisagistul.

Balconul este semnul omagiului pictorului fata de Spania. Compozitia lui a fost inspirata de compozitia lui Goya, Maya in balcon. Insa in tabloul pictorului spaniol persoanele se apleaca unul catre celalalt, ca si cum ar vorbi impreuna pe soptite, ca sa nu le auzi.

Spre deosebire de acesta, in tabloul lui Manet personajele nu sunt deloc legate intre ele. Noutatea lui Manet consta in reformarea structurii spatiului. La pictorii clasicisti, liniile asezate in rand reprezinta liniile perspectivei si acestea dau adancimea spatiului tabloului. La Manet, relieful si distanta sunt reglementate cu o claritate mai mica sau mai mare, ca si in fotografie… Foloseste lipsa de claritate, mazgaleste departarea. Contururile personajului din fundal se cele ale femeii care sta in picioare sunt estompate, insa trasaturile chipului Berthei Morisot din prim-planul tabloului sunt pictate cu mare precizie. Prin variatiile fine ale luminii si ale umbrei, pictorul a reusit sa realizeze un efect tridimensional.

Acest tablou, desi noua ne pare clasicist, a produs din nou indignare si confuzie. Criticii si publicul s-au revoltat inca o data. Verdele viu al balconului, albastrul agresiv al cravatei au starnit ostilitate, deoarece asemenea culori nu exista in realitate.

Manet insa nu vrea sa picteze in modul realist. Cauta stilul in care poate prezenta senzatiile si sentimentele, nu vrea sa reprezinte realitatea intr-un mod slugarnic. Intr-un din jurnalele sale scrie: „Tablourile mele sunt pline de sentimente, nu prezinta pur si simplu ceva”.

sursa: Mari pictori, Nr. 5

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

%d blogeri au apreciat: