Santorini si Atlantida

Din rapoartele geologice si arheologice stim ca in urma cu aproximativ 3.500 de ani a avut loc o eruptie de proportii a vulcanului Santorini (cunoscut si sub numele de Thera). De curand, datele furnizate de inelele copacilor si de miezurile de gheata au aratat ca data probabila a acestei eruptii este anul 1628 sau 1645 i.Hr.

Eruptia a fost invinuita de tot: de la distrugerea civilizatiei minoice la scufundarea legendarei Atlantide si pana la separarea apelor Marii Rosii la semnul lui Moise.

Santorini se afla in Marea Mediterana, la numai 70 de mile distanta de insula Creta. Locuitorii Cretei care au trait pe la 1645 i.Hr. sunt cunoscuti astazi sub denumirea de minoieni, dupa numele regelui Minos, legendarul lor suveran. Dupa 1400 i.Hr. dipare orice referire la civilizatia minoica. O teorie curenta sustine ca, din cauza cutremurelor de pamant care au insotit eruptia vulcanului Santorini, civilizatia minoica a fost puternic afectata – in special ca urmare a incendiilor provocate prin rasturnarea lampilor.

Se presupune ca Atlantida a fost o mare insula in Oceanul Atlantic, la vest de stramtoarea Gibraltar. Legenda spune ca civilizatia Atlantidei a fost cea mai evoluata de pe vremea aceea. Platon scrie ca: „intr-o singura zi si o noapte de nenoroc ea s-a scufundat in mare”.

Unii cercetatori cred insa ca Atlantida a fost o insula care se afla acolo unde se gaseste astazi Santorini. Cand a avut loc marea eruptie, insula a disparut impreuna cu tot ce se afla pe ea. Vulcanul continua sa fie activ. Ultima data a erupt in 1950.


sursa: Allexander Hellemans, Bryan Bunch – Istoria descoperirilor stiintifice, Trad: Diana Constantinescu, Ed. Orizonturi, Bucuresti

Un răspuns

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

%d blogeri au apreciat asta: