Olympia – Edouard Manet

Scandalul stârnit de Dejunul pe iarbă nu l-a împiedicat pe Manet să picteze nuduri. În acelaşi an se naşte Olympia, care reprezintă o prelucrare a tabloului Venus dormind al lui Titian. Lucrarea, care a declanşat poate cel mai vestit scandal din istoria picturii, a fost prezentată în 1865 la Salon.

Georges Bataille a scris pe această temă:

„Ar fi greu de spus ce a şocat privitorii la vremea respectivă. Scandalul mărturiseşte existenta unor convenţii care nu mai meritau să supravietuiască. Opera a fost realizată sub efectul unei noi direcţii, eliberarea artei, care defineşte totodată o tehnică picturală uluitoare.”

Manet se eliberează din legăturile convenţionale apăsătoare şi totodată păstrează energia şi actualitatea tabloului lui Titian. Din nou Victorine Meurent este modelul.

În acest tablou Manet doreşte să-şi arate mai expresiv stilul personal. Înalţă o femeie concretă, din care vrea să creeze o Venus modernă, ceea ce a produs un şoc. Nu numai privirea provocatoare a Victorinei, care este culcată pe pernă, dar şi talentul pictorului este provocator.

În tablou – folosind propriile cuvinte ale lui Manet – totul indică senzualitatea „dură” a Victorinei. Nuanţele de alb ale materialelor (de la cearceaful mototolit până la şalul de caşmir) sunt reprezentate într-un mod tradiţional. Acestea acoperă şi luminează frumuseţea trupului. Panglica neagră de catifea, legată în jurul gâtului, „este ultimul obstacol până la nuditatea totală” – scria mai târziu Michel Leiris. Panglica dezbracă şi mai mult corpul şi, cu puterea contrastului, accentuează tonurile sidefii ale pielii.

Asupra câtorva pictori tineri tabloul a avut un efect deosebit. Cezanne şi-a exprimat astfel încântarea:

„În ceea ce mă priveşte, sunt sigur că d-voastră aţi făcut o operă atât de mare, cum numai un pictor adevărat poate. Aţi reuşit, într-un limbaj propriu, să redaţi, plin de anergie, adevărul întunericului şi al umbrei, esenţa existenţei reale a obiectelor şi a fiinţelor”.

sursa: Mari pictori, Nr.5

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

%d blogeri au apreciat asta: