Personalitatea lui Ştefan cel Mare

Cronicarul polon Ian Dlugosz

O, bărbat demn de admirat, cu nimic mai prejos de ducii eroici, pe care îi admirăm atât, care în timpul nostru primul dintre principii lumii a dobândit o victorie atât de glorioasă împotriva turcilor. După judecata mea, el este cel mai demn să i se dea conducerea şi stăpânirea lumii, şi mai ales funcţia de comandant împotriva turcilor, cu sfatul comun, consensul şi hotărârea creştinilor, câtă vreme ceilalţi regi şi principi catolici se destind în lene şi desfătări sau în lupte civile.

Opinia lui Grigore Ureche

Fost-au acestu Ştefan vodă om nu mare de statu, mânios şi de grabă vărsătoriu de sânge nevinovat; de multe ori la ospeţi omorâea fără judeţu. Amintrilea era om întreg la fire, neleneşu, şi lucrul său îl ştiia a-l acoperi şi unde nu gândiiai, acolo îl aflai. La lucruri de războaie meşter, unde era nevoie însuşi se vârâea, ca văzându-l ai săi, să nu să îndărăptieze şi pentru aceaia raru războiu de nu biruia. Şi unde biruia alţii, nu perdea nădeajdea, că ştiindu-să căzut jos, să rădica deasupra biruitorilor.

sursa: Bogdan Murgescu – Istoria Romaniei in texte

2 răspunsuri

  1. „Iară pre Ştefan vodă l-au îngropat ţara cu multă jale şi plângere în mănăstire în Putna care, era zidită de dânsul. Atâta jale era, de plângea toţi ca după un părinte al său, ca cunoştiia toţi că s-au scăpatu de mult bine şi de multă apărătură. Ce după moartea lui, pînă astăzi îi zicu sveti Ştefan vodă, nu pentru sufletu, ce este în mâna lui Dumnezeu, că el încă au fostu om cu păcate, ci pentru lucrurile lui cele vitejeşti, carile niminea din domni, nici mai nainte, nici dupa aceia l-au ajunsu.(…)”
    „Au domnitu Ştefan vodă 47 de ani şi 2 luni şi trei săptămâni şi au făcut 44 de mănăstiri şi însuşi tiitoriu preste toată ţara.” Grigore Ureche- „Letopisetul Tarii Moldovei”.

    Recent, am avut de studiat despre Stefan Musat pentru ora de limba si literatura romana. Am citit fragmentul din „Letopisetul Tarii Moldovei” in care este realizata foarte bine portretul lui Stefan insa mi se pare exagerat. A fost un domnitor razboinic, poate prea razboinic, si nu cred ca a iesit in castig prin neplata tributului la turci dar purtarea de razboaie cu acestia. Adica… sa ma raportez doar la pierderile umane si de-abia apoi la cele materiale. Se stie foarte bine ca in urma unui razboi economia e grav afectata.

  2. Gheorghita Ionescu Eugeniu | Răspunde

    Stefan cel Mare,un mare strateg,un bun administrator,un domnitor stralucit.Toate astea pentru o tara mica cum era Moldova.Evalua corect pericolul,nu era un spirit aventuros.S-a batut cu turci,tatari,munteni,polonezi,unguri.O fi fost si”grabnic varsatoriu de sange”domnitorii de dupa el l-au intrecut doar in acest domeniu.Caracterul tumultuos si-l manifesta mai degraba in iuresul bataliei.Nu lua hotarari pripite,ce incepea termina.
    Totusi am „un dinte”impotriva memoriei lui.Mai corect impotriva unor „edili”de Focsani care au dat jos bustul modest de bronz al arhitectului Ion Mincu exilandu-l ,din locul in care zabovise zeci de ani ,intr-un colt al Focsaniului.In locul lui au instalat bustul lui Stefan.Nu stiu de cate ori va fi trecut Stefan prin Focsani si de cate ori o fi incendiat Focsaniul de peste Milcov.In rest,toate bune.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

%d blogeri au apreciat: