Doamna cu umbrela – Claude Monet

Monet picteaza pentru prima oara Doamna cu umbrela in anul 1875. Atunci i-au fost modele Camille si micul Jean; peste 11 ani se reintoarce la aceasta tema. La aceasta data el traieste deja la Giverny, unde ii face placere sa le picteze, pe fundal rustic, pe fiicele lui Alice Horschede. Pentru noua varianta a tabloului Doamna cu umbrela o alege pe dragalasa Suzanne, cea care s-a casatorit in 1892 cu pictorul Earl-Butler. Ca si primul tabloul, acesta reprezzinta o doamna cu umbrela care se plimba pe camp in adierea vantului. Tabloul din urma are insa un colorit mai bland, tehnica de pictura este mai precisa, mai matura. Umbrela impune lumina si umbra. Numai rochia, stofa care pluteste, forma norului indica adierea.

Cand Monet o picteaza pe Suzanne in anul 1886, nu mai are greutati materiale. Durand-Ruel, renumitul mecena, ii cumpara tablourile. Incet, Monet incepe sa devina renumit.

In acest an se organizeaza ultima expozitie a impresionistilor, la care Monet nu participa, deoarece nu accepta calea aleasa de Seurat si Sisley.

Il incanta ideea lui Durand-Ruel, care doreste sa expuna tablourile impresionistilor in America. Expozitia de mare amploare contine 300 de tablouri, dintre care 48 sunt lucrari de-ale lui Monet, care datorita expozitiei devine cel mai cunoscut pictor impresionist din America.

sursa: Mari pictori, Nr.2

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

%d blogeri au apreciat: