Terasa din Saint-Adresse – Claude Monet

In 1867 Camille (prietena lui Monet, cea care a stat alaturi de el in cele mai dificile momente, in perioada saraciei si a lipsurilor) asteapta un copil si Monet nu are nici un ban. Familia il invita sa-si petreaca vara in statiunea Sainte-Adresse, unde isi petrec vacanta locuitorii orasului Le Havre. Tatal lui (Adolphe Monet) si matusa (Lecadre) nu aproba casatoria cu Camille.

Ca sa nu-si intarate familia, Monet o lasa pe Camille sub supravegherea lui Pissaro si Bazille.

Ii scrie lui Bazille: „(Camille) mi-a nascut un fiu frumos, mare, pe care, nu stiu de ce, il iubesc si sufar la gandul ca mama lui flamanzeste. In privinta lui Monet, totul este in ordine. Sunt fericit in sanul familei. Toti sunt amabili cu mine si se bucura pentru fiecare trasatura de penel”.

In aceasta perioada picteaza tablourile Vaslasii din Sainte-Adresse, Plaja din Sainte-Adresse, Terasa din Sainte-Adresse. Acest ultim tablou difera de celelalte. Monet il numeste „tablou chinezesc cu steaguri”. Undele orizontale de culori dau efectul adancimii, culorile intensive, precum si umbra diagonala, amintesc de schitele japoneze admirate de Monet, pe care publicul necunoscator al Orientului Indepartat l-a numit in necunostinta de cauza „chinezesc”.

In tabloul intitulat Terasa din Saint-Adresse Monet prezinta membrii familei. Tatal si matusa lui se uita la mare stand cu spatele, langa balustrada verisoara Jeanne-Margueritte dialogheaza cu un tanar care poarta joben.

Tabloul a fost cumparat de o cunostinta a lui Bazille, de la care apoi l-a cumparat Durand-Ruel si ulterior, in 1926, l-a vandut in America. Din 1967 tabloul este proprietatea Muzeului Metropolitan din New York.

sursa: Mari pictori, Nr.2

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

%d blogeri au apreciat: