Aparitia focului – istoria lumii

La un milion de ani după apariţia lui Homo habilis, în Africa a evoluat un nou hominid, având creierul mai mare. Mergea numai în poziţie bipedă şi a fost numit Homo erectus, ceea ce înseamnă în limba latină „om în poziţie verticală”. Oamenii din această specie au învăţat să folosească focul, fapt care le-a adus mai mult control asupra vieţii lor.

Găsirea focului

Oamenii din specia Homo erectus nu puteau probabil să aprindă singuri un foc. Însă ei găseau focuri aprinse de fulgerele ce loveau iarba uscată. Se pare că duceau o creangă aprinsă până la peştera sau tabăra lor şi apoi aveau grijă ca focul să nu se stingă zile întregi, sau chiar săptămâni.

Gătirea hranei

Oamenii speciei Homo erectus au descoperit că plantele şi carnea erau mult mai gustoase dacă erau gătite la foc, astfel că au început să-şi gătească mâncarea. Mâncarea gătită este mai uşor de mestecat. Astfel, consumând mâncare gătită, dinţii şi fălcile lor s-au micşorat treptat. Mâncând mai multă carne, trupurile lor au devenit mai puternice şi mai înalte, iar creierele lor mai mari.

La căldură şi în siguranţă

Focul îi asigura lui Homo erectus căldura peste noapte. Era folosit şi ca armă de apărare împotriva animalelor periculoase, cărora le era frică de flăcări.

Lumina in intuneric

Având un foc aprins, oamenii puteau să vadă şi noaptea. Astfel că ei nu erau nevoiţi să se culce la apusul soarelui, spre deosebire de primii hominizi, şi puteau să lucreze şi noaptea.

Unelte mai bune

Oamenii speciei Homo erectus au folosit focul la făurirea unor unelte mai bune. Ei au ţinut capetele ascuţite ale suliţelor de lemn la flacără, astfel că acestea s-au întărit, şi au încălzit pietrele pentru a le face mai uşor de modelat. Au făurit din pietre expuse la căldură unelte numite topoare de mână, care aveau muchii foarte ascuţite.

Cămine

Focul oferea un loc unde oamenii puteau să stea împreună. Puteau astfel să-şi facă un cămin oriunde, începând să se stabilească într-o mulţime de locuri diferite. Treptat, au început să se răspândească tot mai departe de Africa.

sursa: Enciclopedie de istorie a lumii, Aquila „93, 2007

17 răspunsuri

 1. Felicitări pentru TENACITATEA de a ţine acest blog cu subiecte interesante câte 2-3postări/ zi!

 2. Multumesc. Doar cu pasiune si entuziasm se poate realiza acest lucru. Cunoscatorii stiu! 🙂

 3. Ma bucur ca sunteti o persoana pasionata de stiinta si ca abordati si un astfel de subiect.Cei mai multi,cei indiferenti si mediocri,nu fac efortul de a gandi inainte de a-si formula o parere cu privire la origina vietii si,implicit,la originile omului.
  Ca lucrurile merg in acest sens cu privire la evolutia vietii stau marturie atatea si atatea descoperiri si teorii stiintifice…sa mai dai atentie religiilor globale pare sa fie o sfidare a inteligentei si adevarului.

 4. Gheorghita Ionescu Eugeniu | Răspunde

  Presupunerile in ce priveste folosirea focului de catre om(descoperirea focului)se bazeaza pe deductii logice.Imaginea cu un homo erectus tinand in mana o creanga aprinsa desprinsa dintr-un copac lovit de fulger imi pare putin verosimila.Focul,cred,a produs frica oamenilor primitivi.Apropierea de el,manipularea si folosirea necesita lungi,foarte lungi perioade de acomodare.Mai degraba sursele de foc permanente vor fi fost tentante experimentarii.Ma gandesc la ce,azi numim”focuri vii”.Aprinderea focului prin mijloace artificiale,a fost o intamplare.

 5. Ca de obicei, aveti dreptate. 🙂

 6. imi aduc aminte ca taica-meu imi povestea de o tentativa a uniuni sovietice de a confisca focul. adica focul a fost decoperit de rusi iar roata a fost inventata tot de ei. se dadeau si nume proprii. 🙂

 7. Foarte frumos scris.Multumesc pentru asta azi am sa i-au 10!

 8. AM SA I-AU 10:D!

  1. :))))) EPIC!

 9. Hm…daca nu se descoperea focul,omul ar fi si astazi un prieten al naturi dar…ce sa-i faci ? oricum,foarte interesant articolul tau 🙂

 10. mie -mi trebuie pt scoala:)) da gt kam gasit;) :))

 11. ma bucur ca am gasit aceasta pagina minunata pentru propria informare dar care pe viitor ma va ajuta si la scoala .

 12. apropo, homo erectus =homo sapiens? pt ca eu am gasit aceasta istorie dar cu homo sapiens

 13. Este interesant.

 14. multumesc pentru informatie ma ajutat foarte mult

 15. M a ajutat tare mult pagina asta ! 🤫👋🏿👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: