Dejun pe iarba – Claude Monet

” M-am comportat ca ceilalti, intai am facut studii in aer liber, apoi am creat totul in atelier. Acest tablou neterminat, schilodit, este foarte important pentru mine” – Claude Monet

In 1863, la Salonul independentilor organizat pe langa Salonul oficial al Academiei de Arta din Paris, Edouard Manet prezinta tabloul intitulat Dejun in iarba, inspirat de concertul provincial a lui Giorgione. Tabloul creaza mare indignare, deoarece prezinta in prim plan o femeie nud in compania unor barbati imbracati.

Monet i se alatura in mod natural lui Manet cel admirat, apucandu-se sa picteze in 1865 propria versiune a tabloului. Tabloul are dimensiuni imense: 460×460 cm. In padurea de la Fontainebleu modele ii sunt Camille si Bazille. De Manet se deosebeste nu numai prin asezarea personajelor, ci si prin tehnica de a picta. Unele dintre personaje le picteaza in atelierul sau, apoi le incadreaza in natura. Pentru Monet formele omenesti si peisajul au aceeasi valoare estetica, de aceea si pe acestea le picteaza asemanator schitelor facute in natura.

Emil Zola evidentiaza indrazneala artistica a lui Monet, care in tabloul intitulat Femei in gradina si-a permis sa injumatateasca suprafata imbracamintelor cu ajutorul luminilor si umbrelor. Aceasta observatie poate sa se refere si la tabloul Dejun in iarba, a carui tema este plimbarea in lumina care patrunde prin frunzis. In tabloul lui Monet vara se scurge printre frunze, atinge pielea femeilor, tesatura, sticla si iarba.

Monet munceste intens, cand descopera ca tabloul inghite multi bani din cauza calatoriilor intre padure si atelierul din strada Furstemberg, inchiriat pentru el de Bazille, precum si din cauza dimensiunilor tabloului. In plus ar trebui sa-l prezinte in 1866 la Salon. Monet nu este multumit de tablou. Nu-si termina lucrarea. In 1868 il face cadou unui creditor, care tine tabloul intr-o pivnita umeda. Sase ani mai tarziu, cand i se restituie tabloul, trebuie sa repare partile distruse. Din versiunea initiala au ramas doar partea centrala si din stanga. Aici se vede Bazille. (Talentatul si sufletistul Bazille si-a pierdut viata in razboiul din 1870 impotriva Prusiei).

In prezent, tabloul se afla la Muzeul Orsay din Paris. In muzeul Puskin din Moscova se gaseste schita in ulei a intregului tablou. Datorita acesteia ne putem inchipui cum arata acesta opera a lui Monet.

sursa: Mari pictori, nr.2

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

%d blogeri au apreciat: