Impresie, rasarit de soare – Claude Monet

Renumitul tablou Impresie, rasarit de soare a fost denumit mai intai Marine (Mare).

Anul 1872, care figureaza langa semnatura lui Monet, nu este data reala a creerii tabloului. Monet a redatat tabloul pe care l-a pictat in 1873 la Le Havre in camera lui de la hotelul Amireaute.

Tabloul se regaseste in catalogul primei expozitiii a Societatii de arta. In ultima clipa, Monet schimba denumirea tabloului: „Impresie: rasarit de soare”.

Expozitia de la Nadar organizata de Monet, Renoir, Degas si altii este o noua incercare de a convinge pe alti artisti despre conceptia lor si de a gasi cumparatori. In total au fost expuse 165 de tablouri. Criticii au fost totusi rauvoitori, putine tablouri si-au gasit proprietari si aceia pentru bani putini. Cei care preferau pictura cu tema religioasa sau antica nu puteau sa pretuiasca temele rustice preferate de impresionisti, considerandu-le banale si nedemne sa devina tema pentru pictura. Culorile deschise si faptul ca reprezentatilor noii generatii nu le plac contururile ascutite au fost considerate drept rezultatul nepriceperii la pictura. In revista satirica Charivari a aparut articolul lui Louis Leroy, in care ii numeste cu dispret impresionisti pe tinerii pictori, iar acestia isi insusesc aceasta denumire defaimatoare si din acest moment se denumesc astfel – exceptie face Degas.

Din punct de vedre financiar, expozitia este un esec, dar apar cativa adepti ai noului curent plastic. Ernst Hoschede cumpara tabloul „Impresie, rasarit de soare”, criticii care au vazut devoltarea inovatoarea protejeaza noul curent. Apar cativa mecena care cumpara regulat tablourile tinerilor pictori. Cu ocazia tuturor expozitiilor urmatoare – in total sapte – creste interesul fata de impresionisti si publicul lor sporeste.

sursa: Mari pictori, nr.2

Lasă un răspuns

Completeaza detaliile de mai jos sau apasa click pe una din imagini pentru a te loga:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Schimbă )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Schimbă )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Schimbă )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Schimbă )

Connecting to %s

%d blogeri au apreciat asta: