Infectii ucigase in istorie

Ciuma reprezinta unul dintre cele mai perfide sfarsituri ale naturii, luand mai multe vieti decat toate razboaiele din istorie. Numai o singura epidemie de ciuma, Moartea Neagra medievala, a exterminat in mai putin de 4 ani o treime din populatia Europei. O alta calamitate, variola, adusa in America de spanioli, a facut mai mult chiar decat praful de pusca pentru cucerirea Noii Lumi de catre europeni.

Nu trebuie sa cautam prea departe in trecut pentru a gasi sfarsituri de asemena proportii epice. In anul 1918, o epidemie de gripa (care este posibil sa se fi declansat intr-o  baza militara din Statele Unite) a ucis peste 20 de milioane de oameni in patru luni – un pret mai scump decat cel pretins in patru ani de primul razboi mondial.

Epidemiile sunt sfarsituri tragice si nu sunt rare si, din pacate, nici eradicabile in viitorul apropiat. Virusurile, bacilii, ciupercile si parazitii fac parte intr-un mod la fel de integrant din ecosistemul planetei ca si plantele, animalele si oamenii pe care ii distrug. In plus, microorganismele au o vechime superioara, caci stramosii lor au fost primele forme de viata de pe planeta. Si este foarte posibil ca descendentii lor sa fie si ultimele.

Este foarte usor sa gasim motivatii perfide si de ordin moral epidemiilor, insa organismele virulente nu fac, desigur, decat sa respecte dorinat naturii de a fi fertile si a se inmulti – intr-un mod cat mai rapid si mai eficient cu putinta.

Virusul SIDA nu a vizat patru grupe cu risc crescut de imbolnavire, ci a ales o celula de sange primitoare si, prin incercari si esecuri repetate, a descoperit o cale rapida spre gazda.

Bacteria responsabila pentru ciuma bubonica din secolul al XIV-lea  a gasit o cale de molipsire atat de eficace (prin intermediul puricilor si al sobolanilor), incat grupul cu risc crescut era insasi omenirea. Ea a facut vicime in mod egal in randurile clerului, mosierilor si serbilor si a ajutat la sfarsirea sistemului feudal.

In trecut, oamenii considerau epidemiile de ciuma drept forme de razbunare ale zeilor. In prezent, cand tehnologia este un zeu creat de noi, simtim ca ar trebui sa punem capat definitv epidemiilor. Aceasta reactie este normala daca ne consideram deasupra naturii si capabili sa controlam mediul inconjurator. Insa nici o specie nu si-a castigat vreodata independenta fata de fortele care au creat-o. Oricat ar fi de infricosator acest concept, boala sub forma de ciume si spidemii este un fenomen natural, ce a facut din totdeauna parte din istoria omenirii.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

%d blogeri au apreciat: