Ciocolata – o istorie dulce

mancand_ciocolata

Dacă la început ciocolata era o băutură amară, de-abia după câteva milenii ea a fost transformată într-un produs solid şi dulce, formă sub care este extrem de apreciată şi în zilele noastre. Obţinută din boabele arborelui de cacao, originar din America de Sud, ciocolata era o băutură consumată cu prilejul ceremoniilor specifice celor trei civilizaţii amerindiene: maiaşă, toltecă şi aztecă. Ciocolata era atât de apreciată, încât o vreme boabele de cacao au fost folosite ca monedă de schimb.

Aztecii lăsau boabele să fermenteze în păstăi înainte de a le prăji. Miezul spart se prăjea în vase de lut, apoi se măcina mărunt într-o piatră concavă încinsă. Gustul amar natural al plantei era atenuat într-o oarecare măsură prin adăugarea vaniliei, precum şi a diferitelor mirodenii şi ierburi. Pasta rezultată se modela apoi sub forma unor mici grămăjoare, ce erau lăsate să se usuce pe frunze lucioase sub un copac. În momentul preparării băuturii, grămăjoarele se sfărâmau, pulberea rezultată se amesteca cu apă fierbinte, iar lichidul se agita cu un bătător de lemn până se obţinea consistenţa dorită. Aztecii numeau această băutură xocoatl, ce înseamna „apă amară”.

Ciocolata a ajuns în Europa la începutul secolului al XVI-lea, când Columb a adus-o din Lumea Nouă. Băutura, cunoscută sub numele de „cacao”, era amestecată din belşug cu zahăr.

La curtea Spaniei, aceasta a făcut o impresie atât de bună, încât regele Ferdinand a emis imediat un decret, în glumă: nimeni nu avea voie să dezvăluie secretul noii băuturi; în caz contrar, oamenii riscau să fie pedepsiţi cu moartea. Se pare că supuşii au luat în serios declaraţia regelui, dacă ţinem seama că spaniolii au păstrat secretul timp de un secol, înainte ca reţeta să ajungă şi pe alte meleaguri.

Ciocolata a ajuns în Franţa ca parte a dotei prinţesei spaniole Maria Tereza la căsătoria sa cu regele Ludovic al XIV-lea în anul 1660. După ce a gustat băutura se spune că regele a leşinat de plăcere!

Anglia a devenit dependentă de ciocolată după ce un francez şi-a deschis o pravălie în Londra, în anul 1657, unde vindea blocuri de ciocolată ce puteau fi transformate în celebra băutură; curând, aceste „ciocolaterii” s-au răspândit în toată Europa.

Până în secolul al XIX-lea, ciocolata a rămas doar o băutură, însă avea să devină în scurt timp un produs solid din gama dulciurilor. În anul 1828, în încercarea de a obţine un „praf de ciocolată” mai fin din boabele de cacao, C. J. Van Houten din Olanda a reuşit să izoleze pentru prima dată untul cremos al acestora. Considerat o vreme drept o curiozitate, untul a fost amestecat, în 1847, cu un lichior de ciocolată, de către firma engleză Fry and Sons, rezultatul fiind prima ciocolată solidă, cu un gust dulce şi o culoare foarte închisă.

Doi ani mai târziu, elveţianul Daniel Peter făcea diferite experienţe, adăugând lapte praf la ciocolată. În felul acesta a reuşit să producă prima ciocolată cu lapte, ce domină în prezent industria produselor de cofetărie.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

%d blogeri au apreciat: