Croissant – istoria unui produs delicios

portrait-of-a-young-woman-eating-a-croissantCharles Panati, în „Cartea începuturilor” povesteşte cum a aflat originea croissant-ului.

„Acum câţiva ani, într-o dimineaţă de iarnă, o prietenă ce stătea la masă cu mine într-o cafenea din centrul Manhattan-ului, a încetat brusc să mai critice piesa de teatru pe care o văzuse cu o seară înainte şi, aruncându-mi o privire interogativă pe deasupra ruloului în forma de semilună pe care-l mânca, m-a întrebat:

– Ştii de unde vine asta?

– De acolo, i-am răspuns fără chef, arătând înspre patiseria localului. N-am dreptate? A, am înţeles. De unde provine? Păi, din Franţa. Bineînţeles că ştiam, având în vedere că termenul „croissant” este corespondentul francez pentru „semilună”. Felul în care a clătinat din cap şi zâmbetul triumfător ce i se întipărise pe figură mi-au dat de înţeles că eu, cercetător asiduu al originii lucrurilor, aveam serioase lacune la acest capitol.

– Din Austria, m-a informat ea.

Se pare că aceste gustări delicioase au fost inventate de un brutar vienez în anul 1683 pentru a sărbători rezistenţa încununată de succes a oraşului în faţa turcilor, al căror drapel naţional poartă o semilună; timp de multe decenii, mândrii vienezi au devorat cu multă plăcere simbolul inamicilor învinşi”.

Reclame

13 răspunsuri

 1. Blogul dvs. este divers si interesant.

 2. Ma bucur ca v-a placut si sper sa gasiti aici tot timpul lucruri ce merita citite.

 3. Pe semiluna asta „delicioasa” au mancat-o si cativa romani de mandra amintire.

 4. Fiecaruia ii place ceea ce este bun 🙂

 5. eu stiu k a fost inventat in romania

  1. asa e ! Original din romania .prima data in anul 1742 Bucuresti.

 6. Toate au fost inventate in Romania! 🙂

 7. te inseli a fost inventat in romania mai informeazate ceea ce ai precizat de turci este adevarat dar cu tara t-ai inselat nu este vorba de austria ci de romania

 8. produs romanesc 100%, orice zic occidentali asa este dupa cum se pare, sau cel putin asa se preia de anumite persoane, produsul acesta este 100% romanesc, iar viena este bucurestiul.

 9. gresit! a fost inventat de un brutar roman pe la 177..undeva in Targoviste .

 10. croissantul a fost inventat in romania, din cate stiu turcii nu au cucerit niciodata viena, asa ca croissantul a fost inventat in romania in bucuresti… e adevarat cu turcii doar ca ai incurcat tarile si capitalele..stai cam prost la capitolul istorie….

 11. Croissant-ul e poveste romaneasca. Treaba cu turcii s-a intamplat undeva langa Bucuresti. Citeste o carte si apoi fa-ti blog.

 12. Da se pare ca a fost inventat de un brutar roman daca ne luam dupa o replica din filmul „The Terminal” (productie USA, 2004) film in care personajul feminin (Catherine Zeta-Jones) povesteste personajului principal (Tom Hanks) cum a fost croissant-ul inventat de un brutar „roman” in timp ce turcii asediau Bucurestiul. Interesant ce spune tipa ca romanii probabil nici nu stiu treaba asta.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: