Testamentul lui Adolf Hitler

ADOLF HITLER

– decedat în 1945, la Berlin

– ultima dorinţă – „înfiinţarea unei galerii de pictură în oraşul meu natal, Linz”


Adolf Hitler

Dictatorul de origine austriacă al Germaniei naziste şi-a scris testamentul pe când se afla izolat în buncărul său din Berlin, construit sub Cancelarie, în după-amiaza zilei de 29 aprilie 1945, cu exact o zi înainte ca el şi proaspăta sa mireasă, Eva Braun, să se sinucidă. Cu puţin timp înainte de a-şi dicta „Testamentul politic„, Hitler s-a căsătorit cu amanta sa în cadrul unei ceremonii civile.

Documentul cu un caracter profund personal începe cu explicaţia oferită de Hitler că, având în vedere prioritatea reprezentată de cucerirea Europei, „nu mi-am putut asuma responsabilitatea căsătoriei”. Însă când trupele rusesti ajunseseră practic la uşa Cancelariei, el admite: „înainte de a muri, am hotărât să iau de soţie” pe Eva Braun, „care va muri împreună cu mine, conform propriei ei dorinţe”. Proaspătul mire raţiona că această căsătorie scurtă, de o zi, „ne va recompensa pe amîndoi pentru ceea ce am pierdut datorită activităţii mele în slujba poporului meu”. Ceea ce artistul ajuns dictator admira cel mai mult la Eva Braun, o femeie cu un suflet blând ce fusese vânzătoare într-un magazin din Munchen, era „lipsa abilităţii intelectuale” şi „fidelitatea indiscutabilă”.

În ultimii ani ai vieţii, Hitler a suferit de boala Parkinson. Medicul dictatorului, dr. Theodore Morrell, a observat simptome precum tremuratul mâinilor, un mers târâit şi o tendinţă de a saliva excesiv. Pornirea părţii superioare a corpului lui Hitler de a se deplasa şovăielnic în faţă, mai repede decât puteau păşi picioarele sale grăbite, l-au făcut, afirma Morrell, să comande „aşezarea distanţată a băncilor de-a lungul zidurilor marelui buncăr”, în care el avea să-şi pună capăt zilelor”.

Indicaţiile privind destinaţia averii sale erau concise: executorul era „cel mai credincois tovarăş din partid, Martin Bormann”. Testamentul preciza: „Posesiunile mele aparţin partidului sau, dacă acesta nu mai există, statului”. Apoi, el ia în considerare şi posibilitatea înfrângerii: „Dacă şi statul este distrus, atunci nu mai este necesară nicio altă indicaţie din partea mea”. Pentru el, o importanţă imensă o avea colecţia sa de tablouri, lăsată „exclusiv pentru înfiinţarea unei galerii de pictură în oraşul meu natal, Linz, de pe Dunăre”.

Hiler si Eva Braun

Deşi testamentul menţiona în trei clauze separate, nu se preciza modul în care sinuciderea comună urma să se desfăşoare. Totuşi, Hitler a cerut ca trupurile lor să fie stropite cu benzină şi „incinerate imediat”, pentru a evita un eventual abuz din partea inamicilor. Trupurile lor au fost descoperite de valetul lui Hitler, Heinz Linge, aşezate unul lângă altul pe o canapea în buncăr. Fuhrer-ul spărsese între dinţi o mică fiolă de sticlă cu cianură, însă fusese ucis de un glonţ, fie tras de el, fie – având în vedere nesiguranţa mâinilor sale tremurătoare –  de Eva Braun, la cererea soţului ei. Apoi, aceasta a înghiţit, la rândul ei, cianura.

După cum se cerea în testament, trupurile au fost duse în curtea „locului unde mi-am desfăşurat cea mai mare parte a activităţii zilnice, de-a lungul a 12 ani, în care mi-am servit poporul”, şi incendiate. Totuşi, datorită unei cantităţi insuficiente de benzină, cadavrele nu au fost incinerate complet, iar rămăşiţele carbonizate au fost descoperite după câteva zile de trupele ruseşti.

Eu şi sotia mea am ales să murim„, se încheia testamentul, „pentru a scăpa de ruşinea răsturnării sau capitulării”. Însă ura principală pe care Hitler a resimţit-o aproape toată viaţa nu putea dispărea odată cu el în mormânt. Dictatorul a inclus în testament o acuză care o confirmă: „Mai presus de toate, îi recomand guvernului acestei naţiuni şi poporului să sprijine la maximum legile rasiale şi să se opună fără milă acestei otrăviri a tuturor naţiunilor, evreimii internaţionale”.

Testamentul lui Hitler l-a avut ca martor pe Josef Goebbels, în privinţa căruia Hitler a cerut în mod nerealist să fie numit cancelar. Însă devotatul Goebbels şi-a urmat curând fuhrer-ul în moarte. Hitler şi Eva Braun s-au sinucis la ora 15:30, pe data de 30 aprilie. În acea dimineaţă, Goebbels, aflat în buncăr împreună cu întreaga sa familie, şi-a otrăvit cei şase copii, apoi, mimînd sfârşitul dramatic al comandantului său, a păşit mândru cu soţia la braţ în curtea cancelariei, la ora 20:30, unde a fost împuşcat în cap de un ofiţer SS amabil. Soţia lui a înghiţit cianură. Cadavrele celor doi au fost stropite cu puţina benzină rămasă şi incinerate incomplet.

15 răspunsuri

 1. Daca-ar fi stiut ceva istorie…

 2. Merita atenta sporita acest subiect.

 3. „Daca un dictator al secolului XX cade, inseamna ca el s-a sinucis”. – Adolf Hitler

 4. Interesant articolul. Avea dreptate in citatul pe care l-ati evidentiat dumneavoastra. Nu-i consider sinuciderea un semn de lasitate ci poate un act de nesupunere, stia ca i-ar fi venit sfarsitul si a preferat sa o faca el si nu sa aibe o moarte rusinoasa prin spanzurare dupa un proces grabit. Cel putin asta e parerea mea.

  Cat despre membrii importanti… majoritatea sau sinucis, de exemplu, Goring s-a sinucis in inchisoare cu cianura (daca nu ma insel).

 5. Prin actiunile lor, liderii nazisti s-au condamnat la disparitie.

 6. da adevarat sa sinucis

 7. oricum osa mai fie un hitler odata si odata

 8. S-a speram ca nu prea curand 🙂

  1. Ce bine te-ai bagat in seama!
   „S-a speram” ca „osa” mergeti la scoala mai mult „casa” invatati sa scrieti!
   Va bagati in seama de plictiseala in ceva necunoscut chiar si celor bine documentati.

 9. Gheorghita Ionescu Eugeniu | Răspunde

  Hitler s-a sinucis evitand executia prin spanzuratoare.Imperiul visat de el era ceva anacronic, chiar daca, sa presupunem, ar fi invins n-ar fi putut tine nici administra imensul teritoriu cucerit. Nu avea geniul lui Napoleon nici cutezanta lui Iulius Caesar. Imperiile de dupa al doilea razboi mondial vor capata cu totul alta „fata”decat cele dinainte. Cat despre rasismul lui, era o obsesie personala.

 10. un nebun a fost hitler

 11. Si nu a fost singurul! 🙂

 12. Un alt om lipsit de iubire in copilarie .. lipsa de iubire, severitatea tatalui, moartea mamei lui, anfetamina, lipsa femeilor din viata lui .. toate au ceva de spus in formarea personalitatii lui Hitler ..
  Cu siguranta va mai exista un Hitler, simpatizanti ai regimului nazist sunt prezenti si-n zilele noastre ( Grecia – partidul pro nazist daca nu ma insel ).
  A fost un criminal .. nu toti evreii au fost vinovati pentru dezastrele trecutului ..

  Recomand tuturor cartea lui Herman Rothman, Testamentul lui Hitler ..
  Eu cred ca in aceasta carte este ilustrat cel mai bine, modul de gandire al unui evreu..

 13. Hitler nu s-a sinucis niciodata.Expertiza medicala a demonstrat verficand dantura ca nu era Hitler cel mort.Nazistii cei mai smecheri si toata tehnologia lor au plecat in in USA unde au continuat studiile Schouberger,tehnologia Vri,etc.Apoi au format ceea ce se numeste azi C.I.A si FBI.De fapt au fost profesorii si initiatorii acestor servicii si politii secrete.Multe de spus .Istoria adevarata nu prea se invata in scoala.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

%d blogeri au apreciat: