Cine sunt adevăraţii eroi?

Cuza

Alex Mihai Stoenescu: „Pentru a legitima acţiuni şi fenomene politice, istoriografia românească a scos în relief personalităţi şi evenimente, le-a mitizat şi oferit ca hrană propagandistică cetăţeanului, în timp ce alţi eroi şi evenimente adevărate au fost marginalizate, ascunse sau interzise cunoaşterii populare.  Dovada trăieşte în manualele noastre de istorie: sunt hiperbolizate figurile lui Tudor Vladimirescu, Alexandru Ioan Cuza, Ion Antonescu, Iuliu Maniu, a căror biografie şi activitate politică sunt criticabile în multe privinţe.

Escamotarea subiectului eroic face ca erou să fie numai Tudor Vladimirescu şi să nu fie eroi marii boieri naţionalişti care au gândit, finanţat şi condus emanciparea modernă a Principatelor Române, plătindu-l, printre alţii, şi pe Tudor Vladimirescu.

Mai erou ar fi Nicolae Bălcescu, mare patriot român, dar adept al scenariului francmasonic internaţionalist, şi lăsat în umbră să fie Avram Iancu, singurul mare conducător al românilor, pentru că era naţionalist?

Cuza este marele erou al unirii Principatelor şi al reformelor, şi nu Barbu Catargiu sau Lascăr Catargiu, care au pus ţara asta pe picioare din haos, printr-o guvernare exemplară. Cuza, autorul unei lovituri de stat prin care a introdus un regim politic personal este eroizat până la saturaţie, în timp ce „monstruoasa coaliţie”, care a salvat sistemul democratic şi a inaugurat în România regimul parlamentar, este şi astăzi blamată, acuzată, ridiculizată.

Ion Bratianu

Cei doi mari Brătieni sunt doar vag percepuţi de către români ca întemeietori de stat naţional unitar.

Numai literatura, nu şi opera politică a lui Eminescu sau Caragiale, străluceşte în orice bibliotecă, în timp ce românului de astăzi continuă să i se întâmple exact ce scriau Eminescu şi Caragiale în secolul al XIX-lea.

Iuliu Maniu este marele luptător pentru unire – caz de falsificare grosolană a informaţiei istorice – în timp ce Nicolae Bălan, Miron Cristea, Iuliu Hossu, Alexandru Vaida-Voevod sau chiar regina Maria apar ca personaje din decor.

Nimeni nu ştie, de exemplu, că organizatorul Marii Adunări de la Alba Iulia din 1918, în cele mai mici detalii, cu ordine şi civilitate perfecte, producând astfel un eveniment istoric autentic şi curat, a fost Ioan Suciu din Ineu.

Unde sunt eroii aceştia şi faptele lor adevărate?

2 răspunsuri

  1. hmmm, asta e un citat din alex mihai stoenescu

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

%d blogeri au apreciat: