Testamentul lui Charles Dickens

Charles Dickens

– decedat în 1870, în Kent (Anglia)

– ultima dorinţă – cei „ce vor participa la înmormântarea mea să nu poarte nici o eşarfă, nici o panglică neagră şi nici o altă absurditate revoltătoare de acest fel”

Charles Dickens

Considerat de cei mai mulţi drept cel mai mare romancier englez, Charles Dickens a murit subit în urma unui atac cerebral la vârsta de 58 de ani.

El a lăsat în urmă o avere de 180.000 de dolari, jumătate provenind din vânzările romanelor sale şi din transformarea acestora în foiletoane, jumătate din popularele, obositoarele şi dramaticele sale lecturi publice în Anglia şi America – spectacole ce i-au grăbit moartea.

Cu doar câteva luni înaintea acestui atac fatal, Dickens suferise o serie de accese epileptice. În timpul lecturilor publice, el prezenta simptome precum amorţirea membrelor, paralizie şi pierderea graiului. Interpretarea energică a crimei din Oliver Twist îl lăsa sleit vreme de câteva ore după spectacol. Cu toate acestea, Dickens a continuat să ţină aceste lecturi, atât pentru plăcerea ce i-o ofereau, cât şi pentru banii primiţi. El avea de întreţinut o soţie, o amantă secretă şi o gospodărie de mari dimensiuni.

Problemele pe care Dickens le avea cu soţia lui, Catherine, au debutat cam cu 15 ani înaintea morţii lui, din perioada în care el i-a mărturisit unui prieten: „Descoper că scheletul din propriul meu dulap devine din ce în ce mai mare”. „Scheletul” era amanta lui frumos proporţionată, Ellen Ternan, o actriţă cu 27 de ani mai tânără ca el.

Ellen Ternan

Aventura extraconjugală s-a desfăşurat cu atât de multă discreţie încât, la citirea testamentului, prietenii au rămas şocaţi auzind că prima menţiune îi acorda 1000 de lire lui Ellen Ternan. Această menţiune a echivalat cu o dezvăluire postumă a „scheletului” ascuns atâta vreme.

Dickens a privit-o dintotdeauna cu un ochi critic pe femeia cu care se căsătorise, considerând-o „amabilă şi supusă”, însă cel mai adesea o „femeie plângăcioasă” ce manifesta „ciudăţenii comportamentale”, inclusiv şi „o afecţiune psihică” şi obsesia că „se simţea nepotrivită pentru viaţa pe care o avea ca soţia a mea”. El se plângea că între ei doi există o incompatibilitate intelectuală.

În noaptea atacului cerebral care l-a ucis – 8 iunie 1870 – Dickens şedea la masă faţă în faţă cu cumnata sa devotată, Georgina Hogarth, care preluase sarcina întreţinerii gospodăriei după plecarea soţiei lui. El muncise din greu toată ziua la noul său roman, Misterul lui Edwin Drood, însă în ultima oră resimţise în mod ciudat o stare de rău şi de confuzie. Brusc, el se ridică în picioare, anunţă că trebuie să plece imediat la Londra, apoi îşi duse mâna la tâmple cu o grimasă de durere şi se prăbuşi la podea. Georgina încercă să-l ridice pe sofa, însă Dickens murmură: „Pe pământ” – ultimele sale cuvinte. Intră în comă şi muri a doua zi, după vizitele soţiei şi amantei sale.

Georgina Hogarth

Testamentul lui Dickens a reflectat recunoştinţa scriitorului faţă de Georgina Hogarth pentru anii în care femeia îl ajutase. El i-a lăsat 8000 de lire în bani lichizi, cea mai mare parte a bijuteriilor sale şi toate hârtiile sale personale, de o valoare nepreţuită. Unul din fii, Charley, a moştenit vasta bibliotecă a lui Dickens, iar ceilalţi copii au împărţit în mod egal o moştenire bănească substanţială. Catherine a primit o rentă modestă pentru tot restul vieţii.

Dickens fusese un bărbat obişnuit să facă ce vrea, iar ultimele sale dorinţe subliniază acest temperament. În privinţa înmormântării sale, el precizează: „doresc să fiu înmormântat cu o ceremonie necostisitoare, lipsită de ostentaţie şi strict privată”. Apoi el cere „să nu se facă nici un anunţ public privind ora sau locul înmormântării mele”. Cu cei îndoliaţi este şi mai dur: „cei ce participă la înmormântarea mea să nu poarte nici o eşarfă, nici o manta, nici o panglică neagră şi nici o altă absurditate revoltătoare de acest fel”.

Toate aceste dorinţe au fost ignorate. El a fost onorat în mod ostentativ, public, cu un cortegiu lung şi cu spectatori îmbrăcaţi complet în doliu. Înmormântarea sa a devenit un eveniment naţional.

Periodicul londonez The Times, ce-i criticase aspru cele mai multe romane, declara că el este un scriitor suficient de important pentru a fi înmormântat în catedrala Westminster, în partea de sud, în veneratul Colţ al Poeţilor, alături de alte celebrităţi. Ceea ce s-a şi întâmplat. Cripta sa a rămas deschisă vreme de câteva zile; în această vreme, s-au perindat în dreptul ei zeci de mii de oameni. Luni de zile, admiratorii scriitorului au depus mormane de flori în jurul mormântului.

Citatul mişcător ce a fost încrustat  pe placa sa funerară fusese rostit de Dickens în cadrul ultimei sale apariţii publice în Londra. Citind din Documentele postume ale clubului Pickwick, autorul, într-o vizibilă suferinţă, a greşit în mod repetat mai multe cuvinte, având o pronunţie neclară; la final, epuizat, el a trebuit să fie purtat pe braţe de pe scenă. Publicul format din peste 2000 de admiratori aflaţi în St. James’s Hall l-a aplaudat frenetic, iar Dickens s-a simţit nevoit să se întoarcă pe scenă pentru un ultim rămas-bun.

„Din aceste lumini multicolore dispar acum definitiv, cu un adio din inimă, recunoscător, respectuos şi afectuos”


sursa: Charles Panati, Cartea sfârșiturilor, trad.: Octav Ciucă, București, Orizonturi, 2005

2 răspunsuri

  1. […] Adrian David jr., editor la Adevărul Bucureşti prezintă într-un material  ”Cum a supravieţuit Charles Dickens unui incredibil accident de tren”, iar Horia Dumitru Oprea în Blog-ul Istorii regăsite, aduce în atenţia cititorilor ”Testamentul lui Dickens”. […]

  2. […] Adrian David jr., editor la Adevărul Bucureşti prezintă într-un material  ”Cum a supravieţuit Charles Dickens unui incredibil accident de tren”, iar Horia Dumitru Oprea în Blog-ul Istorii regăsite, aduce în atenţia cititorilor ”Testamentul lui Dickens”. […]

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

%d blogeri au apreciat: