Testamentul lui Petru I, ţar al Rusiei

Petru cel Mare

PETRU I

– decedat în 1725, la Sankt Ptersburg

– ultima dorinţă – ca Rusia „să fecundeze tărâmurile sărăcite ale Europei”


Unul dintre cei mai importanţi oameni de stat şi reformatori, ţarul Petru I avea o înălţime de 1,88 metri, era chipeş şi vânjos; era însă şi un bărbat care a suferit umilinţa epilepsiei în copilărie şi, când ajunsese un autocrat vârstnic, a fost lovit de bronşită, calculi renali, alcoolism şi sifilis. Când a murit, pe data de 8 februarie 1725, în vârstă de 52 de ani, el era atât de slăbit de durere, infecţie şi de vezica dilatată ce trebuia drenată pe cale chirurgicală, încât mâna sa tremurătoare nici măcar nu mai putea scrie un testament. El a dictat un scurt document şovinist, ambiţios.

Din multe puncte de vedere, Petru a fost într-adevăr Mare. Când a preluat tronul, Rusia, prin comparaţie cu ţările europene, era un stat lipsit de importanţă şi înapoiat, fără o armată sau o flotă eficientă. La moartea lui, armata de profesionişti număra 210.000 de oameni, iar marina se mândrea cu o flotă impresionantă de nave puternice.

Totuşi, Petru nu era chiar atât de mare din punctul de vedere al ţăranului rus obişnuit. Acesta trebuia să renunţe la libertate pentru şerbie, la o fermă pentru munca forţată într-un şantier naval sau într-o topitorie, iar povara birurilor îi garanta sărăcia.Ţarul a ajuns să fie urât pentru dictatura sa brutală şi pentru crizele sale groaznice de furie, în timpul cărora biciuia pe oricine se afla în preajma sa, fie el prinţ, fie sărac. Ştirea morţii sale a fost primită în stradă nu cu veselie, ci cu un oftat. De uşurare.

Cauza banuită a morţii lui Petru poate fi regăsită în momentul unui incident din luna noiembrie a anului 1724. Plimbându-se prin zona bălţilor îngheţate din golful Finlandei pentru a a evalua posibilitatea construirii unui canal, ţarul a zărit o barcă eşuată al cărei echipaj era în pericol. Cu nesăbuinţa şi curajul ce-l caracterizau, Petru a plonjat în apa îngheţată pentru a ajuta la salvarea marinarilor. Peste câteva zile, corpul era scuturat de friguri şi de febră.

Chiar inaintea acelui incident, el eliminase un calcul renal enorm ce-i afectase capacitatea de urinare, iar reziduurile toxice începuseră să-i otrăvească organismul. Această uremie era complicată de afecţiunile şi blocajul uretrei din cauza unei gonoree de care suferise anterior. El simţea permanent nevoia de a urina.

În ciuda acestei stări precare a sănătăţii, el a sărbătorit venirea noului an cu o beţie ce era cât pe ce să îl ucidă.

Pe data de 22 ianuarie, imobilizat la pat, el şi-a făcut ultima spovedanie şi a cerut Sfânta Împărtăşanie. După ce mâna sa tremurătoare a eşuat în mod repetat să scrie un testament, el şi-a dictat dorinţele, reprezentând un plan pentru dominaţia rusească:

„Dumnezeu, din care noi toţi ne tragem, îmi permite să privesc poporul rus ca pe unul chemat de azi înainte  să domine toată Europa!

Motivul pentru care gândesc astfel este că naţiunile europene au atins în marea lor parte o fază de bătrâneţe, aproape de imbecilitate, sau se apropie cu rapiditate de această fază; astfel, este firesc ca ele să fie cucerite cu uşurinţă şi în mod cert de un popor puternic, tânăr şi viguros. Privesc invazia viitoare a ţărilor răsăritene şi apusene din nord ca pe o mişcare periodică, poruncită de Providenţă”.

Documentul se încheie cu o rezumare sentenţioasă a speranţei şi a muncii de o viaţă a lui Petru:

„Am găsit Rusia un râuleţ; îl las un râu; urmaşii mei îl vor transforma într-o mare întinsă, predestinată să fecundeze tărâmurile sărăcite ale Europei”.

13 răspunsuri

 1. Este un lucru ciudat care nu (prea) este pomenit de istorici in legatura cu testamentul lui Petru si pe care eu il cunosc, neoficial, de la un prieten rus care e licentiat in istorie: ca in acel testament Petru lasa cu limba de moarte ca Tarile Romane sa nu fie niciodata inglobate ca parte a imperiului rus. Tu ce stii despre asta?

 2. Daca traia, ne comasa; probabil Cantemir ii sugera integrarea Moldovei; cel putin temporar…

 3. Poate ca era mai bine asa. Faceam parte din marea civilizatie rusa, nu? 🙂

 4. Asa, facem parte din marea civilizatie daco-româna, ceea ce este cel putin la fel de bine, nu?

 5. Suntem patrioti, nu? 🙂

  1. ce tare

   1. daaaaa
    asss

  2. da dece nu

 6. ricov vladimerici alexsandar | Răspunde

  mai pazdravlenia gaspadin horia ,etat blogi na ruski esti eta clasna

  1. dece pe rusa caiesti de aici se cunoaste rusii au alte litere scriu alt fel etc……

 7. Ceea ce se întîmplă acum la noi….. .Este ceea ce ş-ia dorit Petru. Mare om…

 8. Testamentul lui Petru cel MARE are trei obiective : 1. Ocupararea Constantinopolului cu scopul de a inchide Marea Neagra cu stramtorile Bosfor Dardanele .2. O bucata de pamant la vest de Rusia spre a se amesteca in politica Europei(azi Kaliningrad fost Konisberg orasul incoronarii regilor Prusiei) 3. Unirea slavilor de la nord cu cei de la sud .(Asta anuland tarile romane)

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: