Reptilele – cu 300 de milioane de ani in urma – istoria lumii

Cu aproximativ 300 de milioane de ani în urmă, un nou grup de creaturi, numite reptile, au evoluat din amfibieni. Reptilele au fost primele vertebrate (animale cu coloana vertebrală) care s-au adaptat vieţii pe uscat. Reptilele din zilele noastre, cum sunt şopârlele, crocodilii şi broaştele ţestoase, ne dau indicii despre modul de viaţă al reptilelor primitive.

Păstrarea căldurii

Reptilele sunt ectoterme, adică animale cu sânge rece. Ele nu-şi pot produce singure căldura proprie. În schimb, se bazează pe căldura soarelui pentru a-şi menţine corpurile calde. Noaptea, temperatura corpului reptilelor scade, ele se răcesc şi trebuie să se odihnească. Dimineaţa, ele stau întinse la soare până ce corpul lor se încălzeşte, după care pot porni în căutarea hranei.

Picioare pentru viaţa pe uscat

Animalele care trăiesc pe uscat au nevoie de picioare puternice cu care să-şi poată mişca corpul greu de la pământ, pentru a se putea mişca cu uşurinţă. Reptila are picioarele situate de o parte şi de alta a corpului său. Când reptila fuge, tot corpul ei se mişcă dintr-o parte în alta, cu o mişcare şerpuită, astfel că scheletul ei trebuie să fie foarte puternic şi flexibil.

Piele solzoasă

Pe uscat, animalele pierd apa prin porii pielii. Dacă pierd prea multă apă, ele se deshidratează şi mor. Reptilele au piele solzoasă, care împiedică deshidratarea.

Ouă cu coajă

Reptilele îşi depun ouăle pe uscat, şi nu în apă, cum fac amfibienii. Ouăle de reptilă au un înveliş impermeabil, care protejează puiul aflat înăuntru şi împiedică deshidratarea lui. Puiul creşte în interiorul oului şi eclozează doar când e destul de mare să supravieţuiască singur.

Primele reptile

Cele mai vechi reptile cunoscute, cum era Hylonomus, erau mici, de mărimea şopârlelor. Erau bine adaptate la viaţa pe uscat şi nu trebuiau să trăiască în vecinătatea apelor. Astfel, ele s-au putut extinde pe spaţii mai largi.

Reclame

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: