Hoţ sau patriot?

Mona Lisa

La 21 august 1911 s-a produs cel mai faimos furt de artă al secolului XX. În această zi, din muzeul Luvru dispărea cea mai cunoscută pictură din toate timpurile, capodopera lui Leonardo da Vinci, Mona Lisa (Gioconda).

Pe lista suspecţilor s-au aflat la început personalităţi celebre, precum pictorul Picasso şi scriitorul italian Gabriele d’Annunzio. Cel care reuşise, în realitate, această „performanţă” era pictorul italian Vicenzo Peruggia, care a subtilizat-o din motive patriotice, ca s-o ducă în ţara de origine a creatorului său, Italia. Necunoscând, se pare,  istoria tabloului, Peruggia era convins că acesta fusese furat de Napoleon şi dus în Franţa. Adevărul este că tabloul ajunsese în propietatea regelui Franţei, Francisc I, încă din secolul XVI.

Vicenzo Peruggia

Peruggia reusise destul de uşor să fure pictura: într-o zi de luni, când Muzeul era închis pentru curăţenie, a reuşit să intre şi să iasă neobservat din Luvru, cu tabloul sub haină.

Se întelege că autorităţile franceze au făcut eforturi mari pentru a o recupera pe Mona Lisa. S-au oferit recompense pentru cel care ar fi putut să ofere o informaţie care să ducă la recuperarea tabloului. Rezultatele au fost însă dezamăgitoare.

Timp de doi ani nu s-a ştiut nimic despre tablou; până în noiembrie 1913 când Peruggia a trimis o scrisoare anticarului florentin Alffredo Geri, în care se oferea să inapoieze pe Mona Lisa Italiei. Venit la Florenţa pentru „retrocedare”, Peruggia este arestat şi închis, fapta sa stârnind aprige controverse.

Furtul Monei Lisa a răvăşit întreaga lume, dar a făcut-o, în acelaşi timp, celebră la nivel mondial. Dacă mai era nevoie…

*****

sursa: Aurel Neculai, Istorii regăsite, Ed. Andrew, Focşani, 2009

2 răspunsuri

  1. Marile valori ale unor civilizatii care au fost sub stapanirea colonizatorilor europeni sunt acum raspandite prin toate marile muzee ale lumii . Egiptul cere retrocedarea vestigiilor antice care se gasesc la British Museum , la Ermitaj in Japonia , Germania , SUA etc . Cum au ajuns aceste valori acolo ? Multe au fost luate ca prada de catre colonizatori . Apoi vandute . Multe furate etc .Tari ca Egiptul au tot dreptul sa-si ceara inapoi operele de arta . la fel , Romania : Cate dintre operele lui Brancusi mai sunt in tara dintre cele care au fost in Romania ?

  2. Marile valori trebuie sa circule, nu? 🙂

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

%d blogeri au apreciat asta: