Lawrence al Arabiei – porecla

Lawrence Thomas Edward (1888-1935), scriitor şi militar englez, a fost cooptat ca agent britanic în Arabia pe când lucra ca arheolog în Orient. A fost cel care a condus revolta arabă, antiotomană, din 1916, smulgându-le turcilor Medina.

După 1920, Lawrence a protestant împotriva politicii britanice în Orient, prins între loialitatea faţă de Marea Britanie şi admiraţia pentru dorinţa de libertate a arabilor. A perceput refuzul britanicilor de a acorda independenţa Arabiei, aşa cum promiseseră, ca pe o dezonoare personală; de aceea, a părăsit funcţiile guvernamentale, trăind retras şi refuzând toate ordinile şi decoraţiile militare care i-au fost acordate.

Cu puţin timp înainte de a muri într-un accident de motocicletă (1935), a apărut prima ediţie integrală a cărţii sale de amintiri, Cei şapte stâlpi ai înţelepciunii, care s-a bucurat de un succes mondial.

Thomas Edward a primit supranumele de Lawrence al Arabiei pentru rolul important pe care l-a avut în organizarea revoltei arabe împotriva turcilor, pentru că s-a dedicat cauzei arabe, lume în care s-a bucurat de o mare popularitate şi care l-a văzut ca pe rege neîncoronat al ei.

*****

sursa: Aurel Neculai, Istorii regăsite , Ed. Andrew, Focşani, 2009

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

%d blogeri au apreciat: