Homosexualitatea lui Leonardo da Vinci – Procesul Saltarelli II

În Florenţa acelor vremuri exista un sistem ciudat care permitea cetăţenilor să-şi proclame opiniile faţă de orice depunându-şi plângerile în scris în nişte cutii speciale răspândite în tot oraşul. Cetăţenii puteau să spună ce le place la cineva sau ce nu le place.

La începutul anului 1476, într-o scrisoare depusă într-o astfel de cutie, Leonardo da Vinci era acuzat că, împreună cu alţi trei tineri, ar fi comis sodomie împotriva  unui anume Jacopo Saltarelli şi a fost adus în atenţia ofiţerilor Gărzii de Noapte şi a Mănăstirilor, o gardă de noapte care încerca să monitorizeze şi să controleze comportamentul social. Cazul a fost audiat pe 9 aprilie 1476, dar nu s-a dat nici o sentinţă. Judecatorul a cerut încă o audiere la 7 iunie.

Probabil că aceasta a fost o experienţă îngrozitoare pentru Leonardo. Şi-a declarat nevinovăţia, dar a trebuit să aştepte încă două luni înainte ca o nouă audiere să-i poată decide soarta. Şi cu toate că atmosfera generală din Florenţa acelor timpuri era de toleranţă faţă de homosexualitate, litera legii cerea ca pentru acest delict să se aplice pedeapsa cu moartea prin ardere pe rug.

În iunie, cazul a fost reluat, dar sentinţa nu s-a pronunţat nici atunci. Judecătorul i-a eliberat pe cei patru bărbaţi cu condiţia reluării procesului. A treia audiere a avut loc câteva zile mai târziu şi, de astă dată, dosarul a fost închis. Nici unul din cei patru nu a fost acuzat de vreun delict.

Detaliile acestei întâmplări sunt puţine la număr, dar se pare că era vorba de ceva mai mult decat o simplă acuzaţie de sodomie. Unul dintre acuzaţi, Lionardo de Tornabouni, a fost acuzat în raportul de acuzare fără nici un fel de detalii, neavând nici măcar o adresă. Aceasta mai mult ca sigur din cauză că era înrudit cu familia Medici. Mama lui Lorenzo de Medici era născută Tornabouni.

Acest fapt dubios sugerează că întreaga înscenare a fost pusă la cale  din motive de ordin politic, iar Leonardo ajunsese cumva să fie amestecat  fără să vrea într-o încercare eşuată de discreditare a familiei Medici.

Indiferent de detalii, Leonardo a fost afectat dramatic de acest incident. Nu numai că a trăit sub ameninţarea rugului timp de două luni, dar evenimentele din jurul procesului s-au bucurat de o popularitate neobişnuită în tot oraşul, iar el şi ceilalţi au fost catalogaţi ca perverşi sexuali chiar şi după ce au fost achitaţi necondiţionat.

Fără îndoială, procesul Saltarelli l-a înspăimântat cumplit pe Leonardo, aruncându-l într-un paroxism al angoasei din care nu şi-a revenit pe deplin niciodată, astfel încât nu şi-a mai recăpătat echilibrul emoţional şi sexual.

Până la acest proces, Leonardo fusese un tânăr deschis, încrezător, care părea să fie echilibrat, clocotind de energie, deşi încă naiv şi impresionabil. După aprilie 1476, energia, geniul şi pasiunea au rămas, dar viaţa lui personală a fost marcată de neîncredere, atitudine defensivă şi suspiciune.


sursa: Michael White, Leonardo da Vinci – biografia unui geniu, Litera, 2010

Reclame

3 răspunsuri

  1. Pan’ la urma, a fost sau n-a fost ???

  2. A fost homosexual, fara insa a avea vreo vina in procesul Saltarelli.

  3. Interesant, eu auzisem insa alta varianta, din pacate nu-mi amintesc unde anume am citit asta: si anume ca intr-adevar acel viol a avut loc, asadar Saltarelli nu mintise, insa unul din participantii la boacana, alaturi de Leonardo, era fiul unui om foarte influent si plin de bani- datorita interventiei tatalui acelui prieten al lui Leonardo scapasera toti patru basma curata. Oricum… cred ca acum nu mai conteaza daca leonardo a fost sau nu vinovat si cred ca orice ar fi facut i s-a sers din dosar. In ceea ce ma priveste, cel putin.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: